Το νέο πρόγραμμα ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Πολλές εκκρεμότητες για το Ελληνικό, χωρίς αναφορά σε χρονοδιάγραμμα. Από τις προτάσεις των συμβούλων θα εξαρτηθεί η πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων. Τι προβλέπεται για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ και λιμένα Μυκόνου.

Το νέο πρόγραμμα ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις ενεργειακές ιδιωτικοποίησεις και την τύχη των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αφού εκκρεμούν οι προτάσεις των συμβούλων, και με αναφορές στο βουνό των εκκρεμοτήτων σε ορισμένους διαγωνισμούς όπως το Ελληνικό, εγκρίθηκε την Δευτέρα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Από το ADP προκύπτει επίσης πως οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου μεταφέρονται στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Η μεταφορά στο υπερταμείο θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιοποίησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κάθε λιμανιού. Επίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για το διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα Μυκόνου. Όπως αναφέρεται «στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας με τρείς διακριτές δραστηριότητες (Επιβατηγός ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα). Εξετάζεται ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης είτε ως σύνολο, είτε ως παραχώρηση κάθε μίας δραστηριότητα ξεχωριστά».

Στο πρώτο τρίμηνο θα δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μαρίνα Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη, ενώ ως γνωστόν προωθούνται οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου. Σύμβουλοι αξιοποίησης προσλαμβάνονται και για σειρά άλλες μαρίνες όπως Αργοστολίου, κλπ.

Για το Ελληνικό αναφέρονται σειρά εκκρεμοτήτων όπως η έγκριση σχεδίου προεδρικού διατάγματος του Σχέδιου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) από το ΣτΕ, η αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου και διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκο, η σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων, η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση, η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ. Στο τέλος θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development.

Γενικές είναι οι διατυπώσεις του ADP για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που υποτίθεται πως θα προχωρήσουν εντός του έτους. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) αναφέρεται πως «ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την υλοποίηση της προκρινόμενης μεθόδου αξιοποίησης (Φάση ΙΙ), εφόσον ολοκληρωθεί η Φάση Ι (σ.σ. δηλαδή η πρόταση για τη μέθοδο αξιοποίησης από τον σύμβουλο) και εφόσον ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ». Στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι το σχήμα Goldman Sachs, NBG Securities.

Για την αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ δεν έχει ακόμα επιλεγεί ο στρατηγικός σύμβουλος. Στο ADP επισημαίνεται πως θα γίνει «αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης του 17% των μετοχών του στη ΔΕΗ».

Για την ΔΕΠΑ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%) έχουν επιλεγεί ως σύμβουλοι η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.και η Kantor Consulting. Οι Σύμβουλοι του έργου θα παρέδιδαν στα μέσα Δεκεμβρίου μελέτη για τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης του 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ. Στη συνέχεια θα γίνει «αξιολόγηση και επιλογή της βέλτιστης μεθόδου αξιοποίησης και εκκίνηση διαδικασίας αξιοποίησης» καθώς και πρόσληψη Χρηματοοικονομικών και Νομικών Συμβούλων για την υλοποίηση της διαδικασίας αξιοποίησης.

Για την ΕΥΑΘ αναφέρεται πως προωθείται η πώληση του 24% των μετοχών της εταιρείας (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74%). Εκκρεμεί η αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης, η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, ενώ οι ΕΥΑΘ / Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ και η διοίκηση της τελευταίας θα προσδιορίσει το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Στην ΕΥΔΑΠ προωθείται η πώληση του 11% από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εκκρεμότητες είναι αντίστοιχες με της ΕΥΑΘ, αλλά πρέπει να υπάρξει και αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΥΔΑΠ. Για την πώληση του 5% του ΟΤΕ εκκρεμεί η πρόσληψη του νομικού συμβούλου, χωρίς να αναφέρεται χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συναλλαγής. Ανευ χρονοδιαγράμματος (αφού εξαρτάται από το πότε θα κλείσει η παράταση της σύμβασης παραχώρησης με την Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών μέχρι το 2046) είναι και η πώληση του 30% της ΔΑΑ.

Στο ADP επισημαίνεται πως «το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο ακίνητο της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» εκτάσεως 708.061 τ.μ. στρεμμάτων κείμενο στο Δήμο Χερσονήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. Το τμήμα προς αξιοποίηση έχει εμβαδόν περίπου 350 στρέματα και εκκρεμεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) αφού υπάρχουν ζητήματα με τις χρήσεις γης.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v