Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αφήνουν βερεσέ στην εφορία ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% των συνολικών φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί και η πληρωμή των φόρων εισοδήματος έρχεται στην τελευταία θέση. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ίσα που υπερβαίνει το 68%.
Στη διάρκεια του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθαν αντιμέτωποι με δόσεις ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,896 δισ. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 1,414 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα του φόρου να διαμορφώνεται σε 74,6% και τον δρόμο για την εξόφλησή του να είναι ακόμα μακρύς. Οι δόσεις τελειώνουν τον Γενάρη.
Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, η εικόνα είναι χειρότερη. Στα 2,661 δισ. ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής για τις δύο πρώτες δόσεις, οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνονται 834 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Η εισπραξιμότητα στο 68,68%.
Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται περισσότερο συνεπείς. Ίσως η καλύτερη επίδοση να σχετίζεται με την ανυπαρξία ακατάσχετων επαγγελματικών λογαριασμών. Τα στοιχεία δείχνουν εισπραξιμότητα στο 87% καθώς από τα 3,512 δισ. ευρώ των οφειλών πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 3,056 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από τα 10,232 δισ. ευρώ οφειλών τα 8,642 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν στην ώρα τους (εισπραξιμότητα 84,46%) και τα υπόλοιπα 1,590 δισ. ευρώ μπήκαν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η συνολική εισπραξιμότητα (εμπρόθεσμες πληρωμές) φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου ανήλθε σε 81,63%.