Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Εχει βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση στην Ελλάδα

Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων υποχωρούν και οι αγορές καλωσόρισαν το swap, τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Πρέπει να αυξηθούν οι καταθέσεις και να σταθεροποιηθεί η χρηματοδότηση.

Ντράγκι: Εχει βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε ότι αφορά την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία και η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην τρίτη αξιολόγηση παράγουν καρπούς, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Βλέπουμε την βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους με την πτώση των spread, όσο και στην θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο προτεινόμενο swap των ομολόγων.

Η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους έχει τύχει «καλωσορίσματος» από τις αγορές.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, ποσοστό που είναι αξιοσημείωτο επίπεδο. Από την πλευρά της χρηματοδότησης ωστόσο πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση καθώς οι καταθέσεις έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ανακάμψει στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα.

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τα NPLs είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η απόφαση να απέχουν οι συμβολαιογράφοι από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους δεν είναι καλό σημάδι. Η αλλαγή απόφασης είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι δύσκολο θέμα. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει μπει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η μείωση του στοκ των προβληματικών δανείων.

Οπως υπενθύμισε θα έχουμε το stress test για τις ελληνικές τράπεζες νωρίτερα απ΄ ότι για τους άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους. «Θεωρούμε την κατάσταση ισχυρή (solid), το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα έχουμε καλύτερη ορατότητα με τα stress test έτσι ώστε αν πρέπει να ληφθεί άμεση δράση αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε.

Στήριξη σε Γιάννη Στουρνάρα από τον Μάριο Ντράγκι

Δεν έχω συγκεκριμένα σχόλια να κάνω για το θέμα αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα έμπιστο μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει δουλέψει σκληρά για το καλό της Ελλάδας, ήταν ο σχόλιο του σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου για το θέμα που έχει ανακύψει με τις έρευνες για τον επικεφαλής της ΤτΕ.

Το όχι στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Ντράγκι ερωτήθηκε και για το θέμα των Paradise Papers. Τόνισε ότι τα θέματα φορολογίας δεν περιλαμβάνονται στις «εντολές» της κεντρικής τράπεζας, η οποία ωστόσο επί της αρχής είναι υπέρ της μείωσης της φοροαποφυγής. Όπως είπε στηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σε ότι αφορά την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την άρνηση της ΕΚΤ να δώσει στοιχεία ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι οι εντολές του περιορίζονται στο να αξιολογούν την επιχειρησιακή επάρκεια του μανατζμεντ της ΕΚΤ. Όταν ρωτά κάτι παραπάνω η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να απαντήσει.

Υποστήριξε ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία που να δείχνουν ότι έγιναν λάθη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις που υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Αναγκαία η επεκτατική νομισματική πολιτική

Σε δηλώσεις που έκανε για την ευρύτερη πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για να βοηθήσει τους μισθούς να κινηθούν υψηλότερα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

«Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στις αγορές εργασίας χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μεταφραστεί σε μια πιο δυναμική ανάπτυξη των μισθών» σημείωσε ο ίδιος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μόνο με αντιμετώπιση των NPLs η κοινή ασφάλιση καταθέσεων 

 Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμα πως δεν μπορεί να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου.

«Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων συνδέονται μεταξύ τους. Η μείωση του ρίσκου και ο διαμοιρασμός του ρίσκου πάνε παράλληλα» σημείωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v