Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΝΕ: Ερχονται ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. στην Ελλάδα

Τεράστια αύξηση της ζήτησης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και επενδύσεις 273 δισ. ευρώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη βλέπει το ΙΕΝΕ. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα.

ΙΕΝΕ: Ερχονται ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. στην Ελλάδα

Τεράστιες επενδύσεις, εύρους 23,3 έως 30,1 δισ. ευρώ, στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας για την περίοδο 2016-2025 βλέπει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην ενεργειακή μελέτη του για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Σύμφωνα με αυτή, στις 13 χώρες των Βαλκανίων και της Τουρκίας τα σενάρια των επενδύσεων για την ίδια περίοδο κυμαίνονται από τα 234 έως τα 273 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΕΝΕ έκανε τα παραπάνω γνωστά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την κυκλοφορία της ενεργειακής μελέτης για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «SE Europe Energy Outlook 2016/2017» και της διενέργειας του ετήσιου συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη», 23 και 24 Νοεμβρίου.

Ο κ. Κώστας Σταμπόλης, γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, επισήμανε τα κύρια σημεία της μελέτης.

Σύμφωνα με αυτά, οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα κυμανθούν μέχρι το 2025 από τα 23,3 έως τα 30,1 δισ. ευρώ και αφορούν σε θερμικές μονάδες της ΔEH, τις ΑΠΕ, τους αγωγούς, τις πρώτες γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα διυλιστήρια.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται επίσης και η μεγάλη αύξηση της ζήτησης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για το 2050, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης βλέπει να εκτινάσσεται στα 218 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου. Θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2015 κατά 59 εκατ. τόνους.

Αξίζει να τονιστεί ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης και των επενδύσεων στην ενέργεια προέρχεται από την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου οι μισές επενδύσεις της ΝΑ Ευρώπης, ύψους 125 έως 141 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν στη γειτονική χώρα.

Το μερίδιο της τελικής ζήτησης ενέργειας της Τουρκίας θα αυξηθεί από 52% το 2020 σε 60% το 2050.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v