Θετικές χαρακτήρισαν ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τις προοπτικές του «οικοπέδου 2» δυτικά της Κέρκυρας, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της Total και της Edison.
Στη διάρκεια της σημερινής τελετής που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης περιοχής στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ, ο Bernand Clement, αντιπρόεδρος της Total για την Κασπία και Νότια Ευρώπη, εκτίμησε ότι «η θαλάσσια περιοχή 2 θα είναι επιτυχές και κερδοφόρο project», σημειώνοντας βέβαια πως «πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες». Έκανε λόγο για «θετικές προοπτικές» και τόνισε βέβαια ότι «απαιτείται υπομονή και επιμονή, ξεκινώντας πρώτα από τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων».
Αλλά και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα Έρευνας και Παραγωγής της Edison Mauricio Coratella τόνισε ότι «είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε πολύ καλές ανακαλύψεις».
Την τελετή της υπογραφής της σύμβασης άνοιξε με ομιλία του ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η σημερινή σύμβαση και εξέλιξη αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία». Τόνισε ακόμη ότι αποτελεί στρατηγική η τοποθέτηση της Ελλάδας στον χάρτη της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων».
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται και η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ των προκηρύξεων των διεθνών διαγωνισμών για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.
Ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με αναβάθμιση και του ρόλου της ΕΔΕΥ, η οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την παρακολούθηση και εποπτεία των συμβάσεων παραχώρησης.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι προχωρά η επικαιροποίηση των σεισμικών δεδομένων, ώστε να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τα 17 οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης με νέα χάραξη.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς και για την εταιρία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ερευνών που ξεκίνησαν στην περιοχή πριν από 30 χρόνια, οι οποίες έδειξαν την ύπαρξη ενδιαφέροντος γεωλογικού συστήματος.
Τη συμφωνία χαιρέτισαν οι πρέσβεις Γαλλίας και Ιταλίας, τονίζοντας την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.