Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερταμείο: Πώς στήνεται ο μηχανισμός που θα ελέγχει τις ΔΕΚΟ

Τον μηχανισμό διαχείρισης 17 κρατικών εταιρειών και τριών συμμετοχών στήνουν στο υπερταμείο. Οι καθυστερήσεις στην επιλογή των νέων διοικήσεων σε ΤΑΙΠΕΔ, ΕΔΗΣ και ΕΤΑΔ.

Υπερταμείο: Πώς στήνεται ο μηχανισμός που θα ελέγχει τις ΔΕΚΟ

Προς το τέλος του χρόνου τοποθετούν την ίδρυση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), της θυγατρικής του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ) στην οποία μεταβιβάζονται οι συμμετοχές του δημοσίου σε 20 επιχειρήσεις, όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η σύσταση της ΕΔΗΣ, όπως και η επιλογή του διοικητικού της συμβουλίου, πάνε συνεχώς προς τα πίσω, για ένα σοβαρό λόγο, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη.

Πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί στην ΕΕΣΥΠ, ο μηχανισμός που θα αναλάβει να συντονίσει τις 17 κρατικές εταιρείες (οι άλλες 3 είναι μειοψηφικές συμμετοχές) οι οποίες περνούν αυτόματα υπό τον έλεγχο της ΕΔΗΣ από τη στιγμή που θα συσταθεί. Συνεπώς, πρώτα θα στελεχωθεί το τμήμα που θα αναλάβει να παρακολουθεί τη λειτουργία των 17 διοικήσεων, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα από την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, στην ΕΔΗΣ μεταβιβάζονται οι συμμετοχές του δημοσίου σε ΔΕΗ (34%), ΕΥΔΑΠ (51%), ΕΥΑΘ (51%), Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ (ελέγχει τις Ο.ΣΥ ΑΕ και ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ), ΟΣΕ, ΟΑΚΑ (διαχειρίζεται το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου), ΕΛΒΟ (είναι υπό ειδική εκκαθάριση), Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το 25% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (μειοψηφικό ποσοστό καθώς η πλειοψηφία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας Κορίνθου, στους οργανισμούς Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η HELEXPO και ένα πολύ μικρό ποσοστό των ΚΑΕ (μικρότερο από το 1%).

Στα προαπαιτούμενα του συμπληρωματικού μνημονίου αναφερόταν, πάντως, πως το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΗΣ έπρεπε να έχει επιλεγεί από τον Ιούλιο. Τότε ανακοινώθηκε παράταση λίγων εβδομάδων, αλλά πέρασαν δύο μήνες χωρίς να υπάρξουν νεότερα, κυρίως γιατί προτεραιότητα είναι η δημιουργία του μηχανισμού που προαναφέρθηκε. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι δανειστές εμφανίζονται ανεκτικοί στο συγκεκριμένο μέτωπο καθώς γνωρίζουν πως η σύσταση της ΕΔΗΣ είναι το εύκολο κομμάτι στο νέο μοντέλο διαχείρισης των κρατικών εταιρειών.

Το δύσκολο κομμάτι είναι αυτό που θα αναλάβει να προχωρήσει η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ (και της ΕΔΗΣ) από τις αρχές του 2018, όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των κρατικών εταιρειών. Τότε είναι που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα ισχυρά συνδικάτα που εξακολουθούν να έχουν το πρώτο χέρι σε πολλές ΔΕΚΟ. Η διοίκηση του υπερταμείου θα κληθεί μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην τοποθέτηση νέων διοικητικών συμβουλίων σε όλες τις κρατικές εταιρείες που ελέγχει. Στον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου αναφέρεται πως «όλα τα μέλη του Δ.Σ. των ως άνω εταιρειών επιλέγονται από Επιτροπή Επιλογής επί τη βάσει επαγγελματικών κριτηρίων, κατάλληλων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμιάς εξ αυτών...», ενώ μόνο ένα μέλος του Δ.Σ. προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Το ακόμα πιο δύσκολο κομμάτι; Όταν θα έρθει η ώρα για νέα οργανογράμματα και αλλαγές στις συγκεκριμένες εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες λειτουργούν με μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών.

Μέχρι να φτάσουμε, βέβαια, στις αλλαγές σε Δ.Σ. και οργανογράμματα των ΔΕΚΟ, η διοίκηση του υπερταμείου έχει άλλες προτεραιότητες. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο αναλαμβάνει, από την ερχόμενη Δευτέρα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης. Αλλαγές προωθούνται και στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), προκειμένου να προχωρήσουν (έπειτα από δεκαετίες αδράνειας) τα σχέδια ξεκαθαρίσματος και αξιοποίησης περίπου 80.000 κρατικών ακινήτων που υποτίθεται πως διαχειρίζεται.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v