Η εκκρεμότητα για την επένδυση στο Ελληνικό «θα κλείσει σήμερα με κάθε τρόπο». Αυτό διαμηνύουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Με βάση την κινητικότητα των τελευταίων ημερών, πολύ δύσκολα η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (η οποία προΐσταται του ΚΑΣ, λόγω θέσης) θα εισηγηθεί νέα αναβολή της συνεδρίασης.
Στην «υποθετική» αυτή περίπτωση, «ο πρωθυπουργός θα πάρει πάνω του το θέμα», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παράκαμψη του Συμβουλίου θα είναι πλέον «εκ των ων ουκ άνευ». Μετά την τελευταία αναβολή της συνεδρίασης άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα, κυβερνητικές πηγές είχαν μιλήσει για «σκόπιμες κωλυσιεργίες».
Αλλά και στην περίπτωση που βγει λευκός καπνός σήμερα από το ΚΑΣ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς προτίθεται η κυβέρνηση να χειρισθεί το θέμα. Κατά μία πληροφορία, δηλαδή, θα «φέρει» τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τον επενδυτή για το Ελληνικό στη Βουλή, προκειμένου να της προσδώσει νομοθετική ισχύ. Και μάλιστα, προ(σ)καλώντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τη σύμβαση.
Δύο απόψεις για τους αρχαιολογικούς χώρους
Ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει η ανάπτυξη του Ελληνικού με βάση το μνημόνιο που είχε υπογράψει το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και ρυθμίζει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο επενδυτής, αν βρεθούν αρχαία.
Μέχρι και χθες κυκλοφορούσαν πάντως, μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων στην κυβέρνηση, δύο απόψεις:
* Κατά την πρώτη, η κήρυξη μεγάλου τμήματος της έκτασης σε αρχαιολογική ζώνη είναι αναπόφευκτη για να τηρηθεί η νομιμότητα.
* Η δεύτερη άποψη προειδοποιούσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και στην ουσία τορπιλίζει την επένδυση.
Με την ίδια άποψη φαίνεται πως τάσσεται και το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, που κρατάει, όμως, χαμηλούς τόνους τις τελευταίες εβδομάδες.
Χθες φαίνεται πως έκλεισε -καθώς υπήρξαν νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)- το ζήτημα με τα 37 στρέμματα της έκτασης, που σύμφωνα με απόφαση του Δασάρχη Πειραιά ήταν δασικά.
Η αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης δέχθηκε την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά...