Την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το τρέχον έτος αναμένεται να εγκρίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. Συγκεκριμένα, βάσει της εισήγησης του διοικητή Θανάση Μπακαλέξη, το προβλεπόμενο έλλειμμα της τάξης των 765 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο ήδη τροποποιημένος μία φορά προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ θα μετατραπεί σε ταμειακό πλεόνασμα 80 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό μάλιστα αναμένεται να αναθεωρηθεί θετικά τους επόμενους μήνες.
Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του αρμόδιου τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βρούτση για την επίτευξη των στόχων και την πορεία των οικονομικών του ταμείου κύριας ασφάλισης όλων των εργαζόμενων, η διοίκηση προχωρά σε νέα τροποποίηση του προϋπολογισμού, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα θα είναι τελικά σημαντικά μικρότερο από το προβλεπόμενο.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι αρχικά το έλλειμμα του ΕΦΚΑ, κατά την πρώτη δύσκολη χρονιά λειτουργίας του, είχε προϋπολογιστεί σχεδόν στο 1,2 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι στη λήξη του έτους, ο ισολογισμός του ταμείου θα είναι αν πλεονασματικός. Κι επισημαίνουν ότι εντός του τελευταίου τριμήνου θα υπάρξει και νέα, βελτιωμένη τροποποίηση του προϋπολογισμού.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα ανήλθαν σε 22,3 δισ. έναντι εξόδων 21,2 δισ. ευρώ. Μετά και την απόδοση εισφορών σε ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, το ταμειακό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 396,55 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος άνω των 440 εκατ. ευρώ. Kατά το ίδιο διάστημα, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ότι οι εισφορές των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2016.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών τον Αύγουστο ήταν της τάξης του 13%, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 8μηνο να εκτιμάται σε 470 εκατ. ευρώ. Στο 1,1 δισ. ευρώ εκτιμώνται και οι εισπράξεις 7μήνου από εισφορές μη μισθωτών, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να ξεπερνά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το 65%, όταν το 2016 ήταν 53%.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ στηρίζει τις ελπίδες του για καταβολή κοινωνικού μερίσματος και το 2017 όλο το οικονομικό επιτελείο. Χθες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real News, δήλωσε πως δεν υπάρχει ανησυχία για την επίτευξη των στόχων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «με δεδομένη και την πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, θα έχουμε εκ νέου δημοσιονομική υπεραπόδοση».
Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση, διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, με αφορμή και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2017, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία διαψεύδουν τους μύθους και γκρεμίζουν την εικονική πραγματικότητα, που μεθοδικά προσπαθεί να χτίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για δήθεν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε σε συνθήκες αναλογικής ισορροπίας να απορροφήσει μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 ποσό 5,931 δισ. ευρώ για συντάξεις πλην του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, η ετήσια επιχορήγηση του ΕΦΚΑ για συντάξεις πλην δημοσίου ανέρχεται σε 8,897 δισ. ευρώ ετησίως.
Στο 8μηνο του 2017, ο ΕΦΚΑ απορρόφησε 6,4 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή 469.000.000 ευρώ περισσότερα. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει «παγώσει» την απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους συνολικού ύψους πάνω 3 δισ. ευρώ, έχει μειώσει τις νέες συντάξεις με το «νόμο Κατρούγκαλου» μέχρι 40%, ενώ δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονται με βάση το πλασματικό εισόδημα του 2015 και όχι -όπως θα έπρεπε από τον Ιούλιο του 2017- με βάση το εισόδημα του 2016.
Το υπουργείο Εργασίας, με τη σειρά του, κάνει λόγο για παντελώς ψευδή στοιχεία, που χρησιμοποιεί η ΝΔ ακολουθώντας ένα μοτίβο καταστροφολογίας και υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το υπουργείο, η πραγματική εικόνα των αριθμών και η σύγκρισή τους με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης, από το 2010 έως τα τέλη του 2014, αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα από όσα ανακαλύπτει το όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον της Ν.Δ. για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τους συνταξιούχους:
Η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και η επίτευξη πλεονάσματος είναι στοιχεία που επιβεβαιώνονται καθημερινά στην πράξη και δεν μπορούν να διαψευστούν με έωλους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ επιχειρεί μάταια να παραχαράξει την πραγματικότητα, για να σβήσει το παρελθόν της και τις ευθύνες της, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται.