Πολύωρη αναμένεται να είναι και η σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνικού. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (η κα Λ. Κονιόρδου επέστρεψε «εσπευσμένα» από πολυήμερο ταξίδι στην Κίνα) έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να τελειώσει σήμερα το σίριαλ με έγκριση του Σ.Ο.Α., με βάση και το μνημόνιο που είχε υπογραφεί με τη Lamda Development.
Η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό είχε διακοπεί τις πρωινές ώρες εν μέσω πληροφοριών πως το αποτέλεσμα δεν θα ήταν αυτό που επιθυμούσαν στην κυβέρνηση. Η δεύτερη συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, καθώς είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και όσων θεωρούν πως μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου πρέπει να ανακηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη.
Η διοίκηση του Συλλόγου είχε στείλει την ίδια ημέρα επιστολή στην κα Κονιόρδου, με την οποία ζητούσε να ενεργήσει «για την άμεση κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικών χώρων των περιοχών όπου εκτείνονται εντοπισμένες, ορατές και μη, αρχαιότητες στην περιοχή Αγίου Κοσμά-Ελληνικού και στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως ο νόμος ορίζει». Με την ίδια επιστολή «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».
Ο ΣΕΑ προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ένα βήμα πιο πέρα και με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα», «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.
Την Κυριακή παρενέβη και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος, με άρθρο του στην «Αυγή», υποστηρίζει πως η μη κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη εγκυμονεί κινδύνους και για το δημόσιο και για τον επενδυτή. Οπως γράφει, «η αντίστοιχη επένδυση θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου. Είπαμε ότι ενόψει χωρικών ρυθμίσεων όπως το ΣΟΑ του Ελληνικού, ο νόμος προβλέπει ρητά την εξέταση της κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων».
Άλλη γνώμη φαίνεται πως έχει η διοίκηση της Lamda, η οποία διαπιστώνει πως τελικά δεν είναι και τόσο εύκολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης. Δεν γνωρίζουμε τις απόψεις των άλλων επενδυτών που συμμετέχουν στο σχήμα υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση και πιθανώς είχαν πληροφορηθεί προ μηνών πως το θέμα των αρχαιοτήτων «έχει κλείσει».
Ανοικτό παραμένει και το θέμα με την ανακήρυξη τμήματος του πρώην αεροδρομίου σε δασική έκταση. Η ένσταση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά συζητήθηκε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η απόφαση αναμένεται.
Αύριο, πάντως, τέταρτο θέμα της συνεδρίασης του ΚΑΣ είναι η «έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».
Η έγκριση του Σ.Ο.Α. είναι προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Θα χρειαστούν, βέβαια, αρκετά βήματα μέχρι τότε καθώς υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) κ.λπ.