Στις αρχές Σεπτεμβρίου φαίνεται πως θα επιλεγούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), της θυγατρικής του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) που θα ελέγχει τις κρατικές εταιρείες, αλλά και το νέο Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου, του εντεταλμένου συμβούλου και των μη ανεξαρτήτων μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ έληξε στις 25 Ιουλίου, αλλά η διοίκηση του υπερταμείου έδωσε παράταση μέχρι την προσεχή Δευτέρα 8 Αυγούστου.
Μπορεί να ξέρουμε πότε λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους για το Δ.Σ., αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα ιδρυθεί η ΕΔΗΣ.
Οι συμμετοχές που θα μεταφερθούν αυτόματα στην τελευταία, με την ίδρυσή της, περιλαμβάνουν το ποσοστό του δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου), ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ.
Από τη σχετική προκήρυξη για το Δ.Σ. της ΕΔΗΣ προκύπτει ότι τη διαδικασία επιλογής στελεχών «τρέχει» η εταιρεία συμβούλων Stanton Chase. Ολοι, βέβαια, κοιτάζουν προς το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην Πλατεία Συντάγματος…
Η ΕΔΗΣ διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τρία έως επτά μέλη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου της ΕΔΗΣ για θητεία τεσσάρων ετών που παρατείνεται μέχρι την πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της θητείας τους, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε έτη.
Σύμφωνα με κύκλους του υπερταμείου, «ο μετασχηματισμός των δημόσιων επιχειρήσεων με βάση τα διεθνή πρότυπα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της χώρας. Αυτός είναι και ο στόχος που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η διοίκηση της υπό σύσταση ΕΔΗΣ, που συστήνεται ως άμεση θυγατρική της ΕΕΣΥΠ».
Στο συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπεται πως μέσα στον Ιούλιο το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου έπρεπε να έχει αποφασίσει και για την τύχη της διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ώστε να αντικατασταθεί, «αν κριθεί απαραίτητο», μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα προχωρήσει και στη μεταφορά της πρώτης ομάδας ακινήτων από διάφορα υπουργεία και κρατικές επιχειρήσεις προς το υπερταμείο. Σημειώνεται πως πρόκειται για ακίνητα τα οποία σήμερα δεν ελέγχονται από την ΕΤΑΔ, η οποία ούτως ή άλλως έχει ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ.
Ειδικά για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν μόνο τρία μέλη (η πρόεδρος Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης και το μέλος Άγγελος Βλάχος), κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το νέο διοικητικό συμβούλιο. Η διοίκηση του υπερταμείου είχε αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων την αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σύντομα θα κληθεί να επιλέξει το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονται τόσο στο ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου, όσο και στο ποιοι από τα σημερινά μέλη θα αποχωρήσουν.
Οι προτεραιότητες της ΕΔΗΣ
Στο υπερταμείο τονίζουν πως για τις οικονομικά και εμπορικά βιώσιμες επιχειρήσεις, προτεραιότητα έχει η κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων που θα συμπεριλαμβάνει την επενδυτική στρατηγική για την ανάπτυξη της επιχείρησης καθώς και δράσεις για τη βελτιστοποίηση/αναβάθμιση τόσο των λειτουργιών τους όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στόχος του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου «θα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών όσον αφορά στο σκέλος των λειτουργικών εξόδων, η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων αλλά και η αξιολόγηση διαφορετικών μελλοντικών πηγών εσόδων, που δεν έχουν έως τώρα εξετασθεί και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και την οικονομική τους απόδοση. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν και να αναπτύξουν ικανότητα διασφάλισης χρηματοδότησης, αξιοποιώντας όχι μόνο ίδιους πόρους αλλά και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης (κοινοτικά κονδύλια, δομές ΣΔΙΤ, ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες, αγορές κεφαλαίων κ.λπ.)».
Ταυτόχρονα, «για τις δημόσιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμφανή προβλήματα βιωσιμότητας, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προετοιμαστούν σχέδια αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης της οικονομικής τους βιωσιμότητας».