Πρώτα θα γίνει η ανάθεση των 32 μελετών κτηματογράφησης που αφορούν στην υπόλοιπη χώρα από την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ και μετά θα προχωρήσει η δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα με συγχώνευση της ΕΚΧΑ ΑΕ με τα υποθηκοφυλακεία, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Οι προσφορές για τις 32 μελέτες είχαν κατατεθεί στα τέλη Μαΐου 2016 και είχαν ανοιχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο διαγωνισμούς αφορούσε περίπου 16.000.000 δικαιώματα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 65% της χώρας.
Αρχικά υπολογιζόταν πως, εξαιτίας και της πίεσης χρόνου, οι αναθέσεις θα είχαν γίνει μέσα στην Άνοιξη, αλλά τώρα οδεύουμε προς τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, σύμφωνα με μηχανικούς που παρακολουθούν τη διαδικασία.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση δεν μπορεί να αποδοθεί σε ενστάσεις και προσφυγές καθώς σε μόλις δύο από τους διαγωνισμούς υπάρχει σχετικά σοβαρή εμπλοκή. Περισσότερο ανησυχούν στην αγορά από τις πολύ υψηλές εκπτώσεις που περιλαμβάνουν οι προσφορές για την κτηματογράφηση ορισμένων περιοχών, οι οποίες φτάνουν και το 55%. Στον διαγωνισμό είχαν κατατεθεί περίπου 110 προσφορές από 24 εταιρείες ή κοινοπραξίες.
Οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως το σχέδιο που προβλέπει πως οι μελέτες θα ανατεθούν από την ΕΚΧΑ ΑΕ δείχνει στην ουσία πως το νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο οποίο θα ενταχθούν και τα υποθηκοφυλακεία θα λειτουργήσει από το νέο έτος. Φυσικά, έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό ο στόχος για ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2020, αν και δεν έχουν αλλάξει οι σχετικές προβλέψεις του μνημονίου.
Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι τοπογράφοι (γνωστές οι θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών - ΠΣΔΑΤΜ), τόσο στο εσωτερικό της ΕΚΧΑ, όσο και μεταξύ των υποθηκοφυλάκων, τάσσονται υπέρ του νέου φορέα. Οσοι παρακολουθούν τη συζήτηση επισημαίνουν πως από τους περίπου 400 υποθηκοφύλακες, μόνο περίπου 20 (που καλύπτουν προνομιούχες περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν σημαντικά έσοδα παρά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων) βλέπουν αρνητικά το εγχείρημα.
Όμως το σχέδιο μετάβασης στο νέο φορέα πρέπει να είναι τόσο καλοκουρδισμένο, ώστε σε μια νύχτα να περάσουμε από το σημερινό καθεστώς της ΕΚΧΑ ΑΕ και των υποθηκοφυλακείων στο νέο καθεστώς. Για να φτάσουμε σε εκείνη τη νύχτα, πάντως, πρέπει πρώτα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχουν λύσει σειρά ζητημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία του κτηματολογίου, από τον τρόπο που θα στελεχωθεί ο νέος κρατικός φορέας μέχρι την αναδιάταξη των κτηματολογικών γραφείων της χώρας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), που είχε προτείνει τη δημιουργία του νέου φορέα, έχει αναλάβει να συντάξει και τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, ενώ ήδη λειτουργεί και η επιτροπή που έχει οριστεί από το ΥΠΕΝ.
Αν και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως στις αρχές του φθινοπώρου πρέπει να είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τη λειτουργία του νέου «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», οι μηχανικοί θεωρούν πως το σχέδιο θα καθυστερήσει. «Ειδικά αν υπάρξει ανασχηματισμός, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση», δήλωνε χθες στο Euroday.gr στέλεχος που από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το σχέδιο μετάβασης.