Μόλις 2 δισ. ευρώ θα είναι τα καθαρά έσοδα της Ελλάδας από τις ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο 2017 έως 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις «είναι ρεαλιστικές, με δεδομένες τις δυσκολίες της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στα προηγούμενα προγράμματα».
Επιπλέον, «παρά τις τεράστιες χρηματοδοτικές ενέσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, το δημόσιο δεν ήταν σε θέση να ανακτήσει την επένδυσή του στις τράπεζες. Αντίθετα, μετά και την πλέον πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, το ποσοστό του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα περιορίστηκε σε περίπου 20% (από περίπου 60%)». Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ «δεν αναμένει κάποια σημαντικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών».
Οι επιφυλάξεις του ταμείου συνδέονται μάλλον και με τις εξαιρετικά ατυχείς προβλέψεις (όπως προκύπτει και από το γράφημα) που είχαν γίνει στο πρώτο μνημόνιο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Οι ίδιες ατυχείς προβλέψεις επαναλήφθηκαν και στο δεύτερο μνημόνιο, παρά το γεγονός πως κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα από αυτές που έγιναν αρχικά. Ετσι, για την περίοδο 2017-2018 προβλέπονται έσοδα μόλις 1,1 δισ. ευρώ. Στο ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων «ήταν αργή εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων».
Ειδικά για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούν πως «μια επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων εγκαταλείφθηκε προς όφελος μιας λιγότερο φιλόδοξης προσέγγισης, που οδήγησε σε πολύ μικρό περιορισμό του μεριδίου αγοράς του κύριου παρόχου (ΔΕΗ)». Στον τομέα του φυσικού αερίου, «η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή δικτύου απέτυχε και μια νέα διαδικασία ξεκίνησε». Στον τομέα των υποδομών, «υπήρξε πρόοδος» αλλά «τα έσοδα κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες».