«Ούτε το κλείσιμο της αξιολόγησης, ούτε μια πιθανή μικρή ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα μας οδηγούσε στο περιβόητο QΕ, είναι αρκετά για την επανεκκίνηση της οικονομίας» εκτίμησε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κατά τη χθεσινή του δημόσια τοποθέτηση στο event του Disrupt Greece. Για τον ίδιο, αυτό που είναι αναγκαίο είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η διασφάλιση των όρων που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει. «Όταν οι μεγάλες επενδύσεις ταλαιπωρούνται από την ελληνική πολιτεία, δεν είναι κανείς κουτός να βάλει στην Ελλάδα τα λεφτά του», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή ωστόσο εκτίμησε ότι «δεν θα αργήσει η ώρα που θα έρθει η ανάκαμψη» και αυτό γιατί τα «πράγματα αλλάζουν υπό την πίεση των αναγκών».
Κατά τον κ. Θεοδωρόπουλο, την προσεχή διετία θα ζήσουμε το πολυσυζητημένο «φαινόμενο του ελατηρίου», και αυτό γιατί η κοινωνία φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος, να μην αντέχει πλέον την υψηλή ανεργία, την υπερφορολόγηση και τη στασιμότητα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανάφερε πως στις αρχές του 2015 αποφάσισε την επιστροφή της έδρας της Chipita στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι υπήρχαν τα κατάλληλα εκείνα σημάδια. Μετά από μια διετία στασιμότητας, όπου σημειώθηκαν «σοβαρά σφάλματα», εκτίμησε ότι πλησιάζει η ώρα για επιστροφή σε μια πορεία ανάκαμψης.
Αναφερόμενος στον ρόλο του κράτους και τις σχέσεις του με την επιχειρηματικότητα σε διαχρονική βάση, και πέρα από την παρούσα συγκυρία δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ότι στη δική του δραστηριότητα υπήρξε υποστηρικτικό. «Νομίζω ότι πίσω από την γκρίνια, κρύβεται σε κάποιες περιπτώσεις η δική μας ανεπάρκεια» κατέληξε.
Δεδομένου του αντικειμένου του event Disrupt Greece (που συνδιοργανώθηκε από την εταιρία Παπαστράτος και το περιοδικό Fortune), o κ. Θεοδωρόπουλος επικεντρώθηκε στον τομέα των επιχειρήσεων. Ανάφερε πως ποτέ δεν συνάντησε πρόβλημα χρηματοδότησης, ακόμη και όταν υπήρξε «μικρός», ενώ επισήμανε ότι «Σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεχειλίζει από ρευστότητα, και στην Ελλάδα δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες επίσης, δεν λείπουν τα λεφτά, αλλά οι καλές εταιρίες που θα δανειστούν για να αναπτυχθούν».
«Αυτό που λείπει είναι οι επιχειρηματικές ιδέες που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς, αλλά και εκείνοι που θα υλοποιήσουν με σωστό τρόπο το πλάνο τους». Ο ίδιος σημειώνεται πως εκτός από επιχειρηματίας στη βιομηχανία τροφίμων (Chipita και εσχάτως Νίκας) αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή (Wonderplant), είναι και κατά συρροή άγγελος-επενδυτής σε αναπτυσσόμενες εταιρίες. Όπως ανάφερε δε στο περιθώριο της ομιλίας του, ήδη έχει επενδύσει σε επτά εταιρίες που παρακολουθεί στενά.
Σχολιάζοντας την αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων και τη μοιραία επιχειρηματική αναδιάρθρωση που θα ακολουθήσει, είπε πως η διαδικασία θα γεννήσει ευκαιρίες αναγέννησης κλάδων και επιχειρήσεων αλλά θα επιφέρει και τον θάνατο κάποιων. «Αυτό που η αγορά δεν χρειάζεται, δεν μπορεί να επιβιώσει» ανάφερε προσθέτοντας ότι το κριτήριο βιωσιμότητας θα είναι πια η διεθνής ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα σχέδια του ομίλου Chipita, ο κ.Θεοδωρόπουλος απάντησε εμμέσως αναφέροντας πως ο ίδιος πια περνά το 30% του χρόνου στην Ινδία, δίνοντας την απαραίτητη έμφαση στη συγκεκριμένη αγορά, που αποτελεί το πλέον πρόσφατο άνοιγμα του ομίλου.