Τα γεωλογικά και σεισμικά δεδομένα για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και τη Γαύδο «σκανάρουν» οι ομάδες εργασίας των ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναζητούν την πλέον πετρελαιοπιθανή περιοχή για την οποία θα υποβάλουν πρόταση. Οι δύο παγκόσμιοι πολυεθνικοί όμιλοι και τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ήδη πιάσει δουλειά και έως το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να καταλήξουν στη συγκεκριμένη έκταση που θα διεκδικήσουν για να πραγματοποιήσουν έρευνες.
Σύμφωνα με πηγές, οι εταιρίες θέλουν τον Αύγουστο να υποβάλουν πρόταση, ώστε άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και να διερευνήσει το πιθανό ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και όταν το 2014 η ιταλική ENEL είχε ζητήσει τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.
Το πρώτο χρονοδιάγραμμα που έχουν ετοιμάσει τα στελέχη των τριών εταιριών προβλέπει, αν τελικά δεν βρεθούν άλλοι ενδιαφερόμενοι και τους παραχωρηθεί η έκταση, να διενεργήσουν σεισμικές έρευνες στις αρχές του 2018. Η επεξεργασία κι ερμηνεία των δεδομένων θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τον εντοπισμό των στόχων, δηλαδή τα σημεία που θα πέσουν τα γεωτρύπανα.
Πηγές θέλουν το ενδιαφέρον της υπό σύσταση κοινοπραξίας να εστιάζεται στη θαλάσσια έκταση μεταξύ της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου έως και νότια της Κρήτης. Σε αυτήν βρίσκονται και οικόπεδα που είχαν βγει στον δεύτερο διεθνή γύρο παραχωρήσεων αλλά δεν διεκδικήθηκαν από κάποιες εταιρίες, ίσως και το «μπλοκ 10» το οποίο έχουν πάρει τα ΕΛ.ΠΕ. Σίγουρα, όμως, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα βρίσκεται και μεγάλη έκταση, η οποία έχει ελάχιστα σεισμικά δεδομένα. Τα βάθη είναι μεγάλα και οι γεωτρήσεις ακριβές.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και αρκεί να αναφερθεί πως μία γεώτρηση κοστίζει 100 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι τρεις εταιρίες βρίσκονται και σε μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους στην κοινοπραξία. Το σίγουρο είναι ότι τα ΕΛ.ΠΕ θα έχουν το χαμηλότερο, θα επιθυμούσαν μερίδιο 20%, με τις δύο μεγάλες να μοιράζονται εξ ημισείας το υπόλοιπο.