Η Fosun International, ο κινεζικός όμιλος που συμμετέχει στο εγχείρημα που έχει στόχο να μετατρέψει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ένα από τα μεγαλύτερα real-estate projects της Ευρώπης, στρέφει τώρα την προσοχή της στον ελληνικό τουρισμό.
Η Fosun θέλει να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της στον tour operator Thomas Cook, προκειμένου να αρχίσει να προσφέρει πακέτα διακοπών συγκεκριμένα για την κινεζική αγορά, ανέφερε ο ανώτατος αντιπρόεδρος Jim Jiannong Qian, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση προβλέπει πως 1,5 εκατ. πολίτες της θα αρχίσουν να επισκέπτονται για τις διακοπές τους την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.
Ο τουρισμός αντιστοίχησε στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Τουρισμού. Οι επισκέπτες ανήλθαν πέρυσι σε 28,1 εκατ., δηλαδή αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με το 2015. Οι τουρίστες παρήγαγαν 13,2 δισ. ευρώ σε ταξιδιωτικά έσοδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Από αυτούς τους ταξιδιώτες, οι 150.000 προήλθαν από την Κίνα, υποστηρίζει το Πεκίνο.
«Η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες», εξήγησε ο Qian, που προεδρεύει και του Tourism and Commercial Group της Fosun. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν επίσης καλές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τουρισμό της Ελλάδας.
Η Fosun βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για να αγοράσει υφιστάμενα ξενοδοχεία και θέρετρα ή για να κατασκευάσει νέα στην Ελλάδα, μέσω της εταιρίας της, Club Med. Μια άνοδος στους Κινέζους επισκέπτες στη χώρα, κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε άμεσες πτήσεις από το Πεκίνο και τη Σανγκάη στην Αθήνα, πρόσθεσε ο Qian.
Το στέλεχος τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει από όταν η εταιρία επένδυσε για πρώτη φορά στη Folli Follie το 2011. «Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει αυτή τη στιγμή και μπορεί επίσης να προσφέρει καλές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «κοιτάξαμε τα στοιχεία από τις πωλήσεις λιανικής και από τον τουριστικό τομέα και είδαμε βελτίωση».
Επένδυση στην τραπεζική
Η Fosun με έδρα στη Σανγκάη, η οποία διαχειρίζεται συνολικά 64,3 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο, έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της τοποθέτησής της στη Folli Follie, αλλά και έμμεσα μέσω της Thomas Cook και της Club Med, υπογράμμισε ο Qian. «Αν μπορείς να βοηθήσεις την οικονομία να αναπτυχθεί, για παράδειγμα αν έχουμε το πακέτο για την Ελλάδα, τότε δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας για εστιατόρια, για καταστήματα λιανικής, για οδηγούς ταξί», σχολίασε.
Στη Fosun, τη μεγαλύτερη ιδιωτική κινεζική επιχείρηση που επενδύει στην Ευρώπη, ανήκει η γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers και η πορτογαλική ασφαλιστική Fidelidade Cia de Seguros. Η Fosun δεν αποκλείει πιθανή επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία στο μέλλον, ανέφερε το στέλεχος, διαψεύδοντας πληροφορίες πως ο όμιλος έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την αγορά μεριδίων σε ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι η Fosun έχει υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει πλαφόν στα χρήματα όταν πρόκειται για επενδύσεις, αρκεί η ευκαιρία να αξίζει τον κόπο.
Παραθαλάσσιο θέρετρο
Η Fosun συμμετέχει σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη Lamda Development, η οποία θα μεταμορφώσει το Ελληνικό σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο. «Είμαστε πολύ σίγουροι γι’ αυτή την επένδυση», τόνισε ο Qian για το πρότζεκτ δύο δισεκατομμυρίων που αυτή τη στιγμή κωλυσιεργεί λόγω αντιρρήσεων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τοπικών κοινοτήτων, καθώς και αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Belt and Road Business Forum που ξεκινά στο Πεκίνο στις 14 Μαΐου, προκειμένου να συναντήσει επενδυτές και να προωθήσει τη σχέση Ελλάδας-Κίνας.