Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα μικρών-μεγάλων για τις Κυριακές

Αιφνιδιασμένοι από την εξέλιξη δηλώνουν και οι υποστηρικτές της συμφωνίας για το άνοιγμα καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο καθώς παραμένει άγνωστη η σχέση κόστος-οφέλους. Ποιοι βλέπουν θετικά τη συμφωνία, ποιοι ως «κόκκινο πανί».

Η κόντρα μικρών-μεγάλων για τις Κυριακές

«Αιτία πολέμου», αποτελεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για έξι μήνες το χρόνο. Τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) κάνουν λόγο για μια αντισυνταγματική ρύθμιση, την οποία προτίθενται προσβάλουν δικαστικώς, όπως συνέβη και στο παρελθόν με αφορμή την απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Αντίθετα, ικανοποιημένοι από το πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δηλώνουν παράγοντες της αγοράς που σχετίζονται συνδικαλιστικά με τις μεγάλες αλυσίδες.

Σήμερα η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στην οποία από κοινού θα δηλώσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προωθούμενη ρύθμιση.

Η ΕΣΕΕ

Πρώτη αντίδραση της ΕΣΕΕ, είναι η απόφασή της για το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων, την Κυριακή, 7 Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι το κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή αφορά τις περιοχές στις οποίες είναι προγραμματισμένες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλη Κορκίδης, ζητεί να μην υπάρξει η προαναγγελθείσα ρύθμιση. Μάλιστα στην επιστολή, εκφράζεται η απορία «πώς θα νομοθετηθεί αυτή η απελευθέρωση μετά την έκδοση της υπ' αριθμ. 100/2017 απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επί της ουσίας έκρινε την Κυριακή αργία ως πολύ σημαντική και αναντικατάστατη ημέρα για την ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων αυτής της χώρας.  Πως θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα; Δεν θα είναι αυτό συνταγματική εκτροπή;

Στην ίδια επιστολή, ο  κ. Κορκίδης εκφράζει την ελπίδα των μικρομεσαίων εμπόρων ότι «η δικαιολογητική βάση για την επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών δεν είναι το γεγονός ότι εκεί επιχειρούν μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.  Μία τέτοια επιλογή, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμένου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία».

Η ΓΣΕΒΕΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΓΣΕΒΕΕ, με τον πρόεδρο της Γιώργο Καββαθά να δηλώνει ότι ο στόχος εκείνων που εισηγήθηκαν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για έξι μήνες το χρόνο, είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων.

Προαναγγέλοντας ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα κινηθεί και πάλι δικαστικά, σημειώνει ότι δεν υφίσταται καμιά διεθνώς εμπεριστατωμένη μελέτη ή έρευνα που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα για θετικές επιπτώσεις στην οικονομία ούτε σχετικά με το επίπεδο τιμών, ούτε με το επίπεδο απασχόλησης, πολύ περισσότερο ούτε με τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των επιχειρήσεων.

Ο ΣEΛΠΕ

Εν αντιθέσει με τις ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, ικανοποιημένος εμφανίζεται σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη διοίκησή του, ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου,  που δηλώνει ότι «τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού».

Οι μεγάλοι

Οι μεγάλοι του λιανεμπορίου χαιρετίζουν ασφαλώς το μέτρο και θεωρούν ότι επιτέλους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ορθολογική λειτουργία της αγοράς, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε «ιδεοληψίες», όπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων αλυσίδων. Για τους ίδιους η πλήρης απελευθέρωση (για το σύνολο τους έτους) δεν θα είχε αξία και ενδεχομένως να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα -κυρίως στο κόστος λειτουργίας- ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή μοιάζει να έχει νόημα.

Από την άλλη, δηλώνουν και αιφνιδιασμένοι καθώς η προσαρμογή σε νέες συνθήκες λειτουργίας απαιτεί οργάνωση και αναπόφευκτα κόστος, το οποίο οφείλουν να αποτιμήσουν πριν «βουτήξουν» στη νέα συνθήκη κυνηγώντας τα μερίδια αγοράς.

Στο σύνολο τους πάντως αναμένουν τις διευκρινίσεις και τις λεπτομέρειες του νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί προκειμένου να τοποθετηθούν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v