Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης, ο οποίος άνοιξε τον περασμένο Οκτώβρη, έχει κοστίσει ήδη ακριβά στην ελληνική οικονομία, αλλά μπορεί πλέον να ανοίξει ένα νέο ορίζοντα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε προσωπική δέσμευση έναντι του ευρωκοινοβουλίου ότι η συμφωνία θα κλείσει εντός Μαΐου, κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη λύσης για το χρέος. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγείρει -προς το παρόν- νέα εμπόδια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, αλλά όπως εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων, «δεν νομίζω ότι έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία».
Τζαρτζαρίσματα της τελευταίας στιγμής προφανώς δεν αποκλείονται, αλλά το ενδεχόμενο ουσιαστικού στραβοπατήματος με μετάθεση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο δεν προκύπτουν. Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να σφραγιστεί το Staff Level Agreement, ώστε στη συνέχεια ο εφαρμοστικός νόμος να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί σύμφωνα με το τελευταίο κυβερνητικό σενάριο νωρίτερα από τις 15 Μαΐου.
Το κλίμα που μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές φέρει τα περισσότερα από τα εκκρεμή κουτάκια της συμφωνίας να έχουν ήδη κλείσει. Σήμερα αναμένεται η έναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στους υπουργούς και τους επικεφαλής του κουαρτέτου «επί των κειμένων εργασίας», όπως ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι «γωνίες» στα κείμενα συμφωνίας τόσο με την Κομισιόν όσο και με το ΔΝΤ έχουν ήδη αμβλυνθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και τώρα πλέον αρχίζει η τελική σάρωση, γραμμή γραμμή.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο άλλωστε, για περίπου τέσσερις ώρες έγιναν οι συνεννοήσεις σε επίπεδο κορυφής με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, των υπουργών (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης) που σηκώνουν το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης ενώ δεν έλειπαν και οι πλέον αισιόδοξοι, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας ακόμα και έως την Κυριακή.
Τα επόμενα βήματα
Μετά το SLA και τη δοκιμασία στη Βουλή, τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί. Το εάν θα ληφθούν αποφάσεις μένει να φανεί. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη συνέντευξή του στο Euro2day.gr άφησε να διαφανεί η προφανής ανησυχία του, το Eurogroup να επιχειρήσει να γράψει ένα ακόμα «ποίημα πάνω στα ποιήματα» για το χρέος.
Γερμανία και ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα κρίνουν τις ισορροπίες και τις αποφάσεις ενώ δεν λείπουν εκείνοι που εκτιμούν ότι η συζήτηση μπορεί να τραβήξει μακρύτερα -τον Ιούνιο, στο καλύτερο σενάριο-, δεδομένου ότι οι βασικοί παίκτες θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν υπό την πίεση του χρόνου συμφωνία πιο κοντά στις δικές τους επιδιώξεις: το Βερολίνο, ενόψει εκλογών, θέλει να παραμείνει ο «σκληρός» απέναντι στην Ελλάδα, το ΔΝΤ να εξασφαλίσει ότι δεν θα την… ξαναπατήσει με την Ελλάδα, μετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χωρίς βιώσιμο χρέος.
Το παρήγορο στοιχείο σε ενδεχόμενες νέες καθυστερήσεις για το χρέος είναι πως δεν φαίνεται να διακυβεύεται η εκταμίευση της δόσης για την κάλυψη των λήξεων του Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, όποιος από τους εμπλεκόμενους παίξει καθυστέρηση θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος αυτής στην ελληνική οικονομία, με τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις μπορεί να υπάρχουν σε μια ευρωζώνη η οποία σίγουρα δεν περνά την καλύτερη περίοδό της.
Αν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, από την άλλη, ξεκάθαρο είναι ότι θα εφαρμοστούν μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος και η υλοποίησή τους θα συναρτάται με προαπαιτούμενα. Με την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα άμεσο πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του, επομένως πίεση χρόνου για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι τώρα ένα καθαρό σήμα στις αγορές και βέβαια η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες.