Μάλτα, ανταπόκριση
«Η θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν είναι πλέον ίδια με του ΔΝΤ, καθώς η ξαφνική ενεργοποίηση του SPD μετά από υπόγειες επαφές με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν ανάγκασαν τον κ. Σόιμπλε, σε επικοινωνία που είχε σήμερα με την Αγκελα Μέρκελ, να πει στην καγκελάριο ότι το θέμα της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσει και να μην καθυστερεί άλλο, καθώς βλάπτεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης στο Euro2day.gr.
Όπως συμπλήρωσε η συγκεκριμένη πηγή, οι επαφές μεταξύ Βρυξελλών και Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν χθες με τον νυν υπ. Εξωτερικών Σ. Γκάμπριελ, που «ανέβασε στροφές» ενεργοποιώντας τους εσωτερικούς εκλογικούς μηχανισμούς του κόμματός του.
Όπως μαθαίνουμε, κύκλο τηλεφωνικών επαφών είχε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόσο με τον Σ. Γκάμπριελ, όσο και με τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (που συναντά ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα Παρασκευή), αλλά και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω» αλλά και να μη ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών της ευρωζώνης, καθώς ακόμα είναι πρόωρο. Κατά τον κ. Γιούνκερ, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις ακόμα εντός της ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδας και θα έπρεπε να υπάρξει σαφής πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας και μετά να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των 17 αρχηγών.
Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν κατανοεί τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση και αντιμετωπίζει αντικρουόμενα συμφέροντα.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξει σαφής πρόοδος στο Eurogroup, καθώς η αλλαγή στάσης της Γερμανίας έγινε μόλις χθες (Πέμπτη) και είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Ετερος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr ότι σε συνομιλίες που είχε ο Β. Σόιμπλε με υψηλά ιστάμενους παράγοντες της Κομισιόν είπε ότι «δεν πρέπει πλέον να κατηγορείται η Γερμανία για τις εμπλοκές, αλλά μόνο το ΔΝΤ».
Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, όχι πριν την τοποθέτηση του ΔΝΤ, που αναμένεται αρνητική, αλλά μετά από αυτή, καθώς όπως εξήγησε όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο τι στάση θα κρατήσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αφού το ΔΝΤ τοποθετηθεί.
Αν η Γερμανία επικρίνει ανοικτά το Ταμείο και το απομονώσει, τότε πολλά «θετικά» μπορούν να συμβούν. Αν όμως ο Β. Σόιμπλε τοποθετηθεί θετικά για την Ελλάδα αλλά παραμείνει σιωπηλός στη συνέχεια (μετά δηλαδή την τοποθέτηση του ΔΝΤ) και πάλι θα φανεί ότι η Γερμανία κρύβεται πίσω από το Ταμείο. Πάντως ο Β. Σόιμπλε, σε συνομιλία που είχε με αξιωματούχο της Κομισιόν χθες, εκτίμησε ότι το ελληνικό θέμα δεν πρέπει να συρθεί άλλο και πρέπει να κλείσει μέχρι τον Μάιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Κρ. Λαγκάρντ, στην οποία είπε ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσιες δηλώσεις του ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να μη γίνει στο Eurogroup της Μάλτας.