Με στόχο να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, επελέγη η παραμονή των υπουργών στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως είπε, είχαμε μια προσυνάντηση πριν το Eurogroup και διαπιστώθηκε η πρόοδος που έγινε και ότι έκλεισαν τα πιο πολλά ζητήματα. Με εισήγηση όλων αποφασίστηκε να εναντικοποιηθεί η διαδικασία.
«Θα μείνουμε εδώ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Γ. Χουλιαράκη για ασφαλιστικό και εργασιακά». Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, «μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα είναι ότι πρέπει πολλές φορές να αλλάξεις τη σειρά: να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά σημεία που υπάρχουν διαφορές».
Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στόχος είναι να γίνει ουσιαστική πρόοδος να λυθούν ει δυνατόν όλα τα θέματα στις Βρυξέλλες και μετά να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε όλοι πριν την 7η Απριλίου. Μετά η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί περισσότερο και να πάμε στο ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου για να μπουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο.
Κυβερνητικές πηγές: Oι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν έως την Πέμπτη
Κύκλοι της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη. Αλλωστε οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν άμεσα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός oικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). "Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν τεθεί σε κίνδυνο και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Επίθεση Μαξίμου στη ΝΔ
Μετά τη λήξη των εργασιών του σημερινού Eurogroup, τόσο ο Pρόεδρός του κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Eπίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, για μια συνολική συμφωνία, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του.
Λίγα λεπτά αργότερα, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσαν με ανακοίνωση να λειτουργήσουν εκ νέου υπονομευτικά, επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ελληνική πλευρά.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η μοναδική αντιπολιτευτική γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι η διαρκής επένδυση στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Τον προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα δικαιωθεί.
Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε υψηλότατο επίπεδο στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συνολική συμφωνία, υπογραμμίζει το Μαξίμου.