Κίνδυνος να κλείσουν εκκρεμείς φορο-υποθέσες μετά από απόφαση ΣτΕ

Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια, η οποία εάν υιοθετήσει την ίδια άποψη, χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις θα κλείσουν. Το σκεπτικό των δικαστών.

Κίνδυνος να κλείσουν εκκρεμείς φορο-υποθέσες μετά από απόφαση ΣτΕ

Στον αέρα πιθανόν να βρεθούν χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις καθώς το Β' τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η συνεχής παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια, η οποία εάν υιοθετήσει την ίδια άποψη, χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις θα κλείσουν.

Στο ΣτΕ προσέφυγε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος της Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το από 13.12.2010 φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Β' Τμήμα, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου, εξέδωσε την υπ' αριθμ. 675/2017 απόφασή του με την οποία παραπέμπει στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Οι συνεχείς παρατάσεις, σημειώνεται στην απόφαση, αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Σε άλλο σημείο οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από τη λήξη είτε πριν της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

Και αυτό ανεξάρτητα από τον ισχυρισμό της Πολιτείας ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλου αριθμού φορολογικών υποθέσεων και για τον λόγο αυτό επέρχονται συνεχείς παρατάσεις.

Ακόμη, σημειώνεται ότι λόγω των συνεχών παρατάσεων δεν μπορεί να στηριχθεί νομίμως η έκδοση του φύλλου ελλεγχου της επίμαχης εταιρείας και θα πρέπει να ακυρωθεί, αλλά λόγω της παραπομπής του όλου θέματος στην Ολομέλεια, εκείνη τελικά θα έχει τον τελικό λόγο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v