«Χαμένοι στη μετάφραση» Αθήνα και θεσμοί

Το ΔΝΤ μιλά για εξαπάτηση, η ΕΕ για διαφωνία στο τι σημαίνουν τα αντισταθμιστικά μέτρα. Πού κολλάει η συμφωνία και γιατί είναι λίγες οι πιθανότητες να κλείσει μέχρι 20 Μαρτίου. Το παρασκήνιο.

«Χαμένοι στη μετάφραση» Αθήνα και θεσμοί

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που είναι γνώστης των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και θεσμών, μίλησε αποκλειστικά στο Euro2day.gr εν μέσω της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης και είπε τα εξής:

«Δεν έχει γίνει κάποια πρόοδος μέχρι τώρα και η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες για συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξη πάνω σε αυτό».

«Αυτή τη στιγμή η κουβέντα επικεντρώνεται πάνω στο πακέτο για μετά το τέλος του προγράμματος (post package horizon). Υπήρχε κοινή αποδοχή στο Εurogroup και μια κοινή συνισταμένη που επέτρεψε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα. Αυτή η συνισταμένη βρίσκεται τώρα πάνω στο τραπέζι, αλλά αυτό που κρίθηκε ικανοποιητικό στο Eurogroup δεν είναι τώρα αρκετό για να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική πλευρά».

Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί;» είπε: «Ένα από τα πολλά θέματα που συζητιούνται είναι βεβαίως και η δημοσιονομική κοστολόγηση (fiscal quantification) για μετά το 2018, αλλά προ πάντων τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί παρατηρώ διαφορετική μετάφραση (interpretation) από τους θεσμούς για το τι σημαίνουν αντισταθμιστικά μέτρα και διαφορετική αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να επικεντρωθούν αυτά τα μέτρα σε "πολιτικές παροχών" (οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο ξένος αξιωματούχος ήταν "political handouts"), ώστε να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο. Όπως ελαφρύνσεις στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε συνταξιούχους κ.λπ. Σε ομάδες δηλαδή που έχουν πολλές ψήφους. Όταν μιλήσαμε στο Eurogroup για τα αντισταθμιστικά, οι θεσμοί το αντιλήφθηκαν διαφορετικά, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσει την κοινωνική προστασία και όχι σε πολιτικά δώρα».

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε προβληματισμένος για το γεγονός ότι ακόμα και αυτή η διαφορά στη μετάφραση και στην αντίληψη έδωσε κίνητρο στην εκπρόσωπο του Ταμείου να «ψιθυρίσει» ότι το ΔΝΤ εξαπατήθηκε ότι σημειώθηκε πρόοδος και βρέθηκε κοινό έδαφος ώστε να πειστεί το Ταμείο να επιστρέψει.

Επίσης η εν λόγω πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν μπροστά μας τρεις κατηγορίες-αγκάθια που πρέπει να ξεπεραστούν για να κλείσει η συμφωνία.

* Οι διευκρινίσεις και η κοστολόγηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ.

* Η διαφορά στην ερμηνεία των αντισταθμιστικών.

* Τα λοιπά διαρθρωτικά που συμπεριλαμβάνουν τα εργασιακά, ενεργειακά, τραπεζικά και ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v