Εισηγμένες: Αλαλούμ με τις γενικές συνελεύσεις

Τακτικές γενικές συνελεύσεις ανήμερα… της Μεγαλόχαρης ή ακόμη και το φθινόπωρο θα μπορούν να διεξάγουν οι εισηγμένες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες το νέο θεσμικό πλαίσιο. Μπαράζ παρενεργειών για μετόχους μειοψηφίας.

Εισηγμένες: Αλαλούμ με τις γενικές συνελεύσεις

Τακτικές γενικές συνελεύσεις ακόμη και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, ή ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο θα μπορούν να διεξάγουν οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2016!

Αυτό που «παραδοσιακά» γνώριζαν οι επενδυτές του ΧΑ ήταν πως οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιρειών που έκλειναν χρήση στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, θα έπρεπε να διεξαχθούν έως και την 30ή Ιουνίου της επόμενης χρονιάς, αφού οι λογιστικές καταστάσεις θα είχαν εκδοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου (παλαιότερα ίσχυε το έως τέλος Φεβρουαρίου).

Τα πράγματα ωστόσο άλλαξαν από τον περυσινό νόμο, που μεταξύ άλλων:

Πρώτον, κατέστησε προαιρετική τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων τριμήνου και εννεαμήνου.

Δεύτερον, έθεσε ως χρονικό περιθώριο την 30ή Απριλίου για τη δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων της προηγούμενης χρήσης και

τρίτον, μετέθεσε το χρονικό όριο διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης από την 30ή Ιουνίου σε δύο μήνες και δεκαπέντε ημέρες μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Ωστόσο, επειδή η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως και το τέλος Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι οι εισηγμένες μπορούν να συγκαλέσουν την τακτική τους γενική συνέλευση έως και τη 15η Σεπτεμβρίου!

Τα πράγματα όμως στην πράξη μπορούν να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα φέτος, καθώς κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και πλέον της 30ής Ιουνίου. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο (έτσι τουλάχιστον αναμένεται), θα δούμε τακτικές γενικές συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών μέσα στον Οκτώβριο, ή ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο…

Οι παρενέργειες για τη χρηματιστηριακή αγορά μπορούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις:

• Ορισμένες επιχειρήσεις που θέλουν να «περάσουν αθόρυβα» τις γενικές τους συνελεύσεις χωρίς την «ενοχλητική» παρουσία των μετόχων μειοψηφίας, θα μπορούν να τις προγραμματίσουν μέσα στις διακοπές του Αυγούστου, ή ακόμη και… ανήμερα της Μεγαλόχαρης (μέχρι σήμερα, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να συνωστιστούν στις δύο τελευταίες ημέρες του Ιουνίου).

• Ο έλεγχος και η κριτική αξιολόγηση των μετόχων μειοψηφίας μεταφέρεται χρονικά το φθινόπωρο, δηλαδή αφού έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήξη της χρήσης.

• Με δεδομένο ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων, οι μέτοχοι θα περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο προκειμένου να μάθουν τις πρώτες πληροφορίες για την πορεία της εταιρείας τους μέσα στη χρονιά, χάνοντας την ευκαιρία που είχαν τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

• Φυσικά, η καθυστέρηση της διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων σημαίνει αυτόματα και καθυστέρηση στη διανομή των μερισμάτων που ενδεχομένως αποφασιστούν από τους μετόχους της εισηγμένης.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια θεσμική προχειρότητα, που ως βασικό στόχο είχε δήθεν την απλοποίηση των διαδικασιών στις επιχειρήσεις.

«Το λάθος του νόμου είναι ότι συνδέει την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και όχι με τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, που άλλωστε γίνεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και όχι με βάση τα ελληνικά από τα οποία προκύπτει η φορολογική επιβάρυνση μιας εταιρείας», δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «ενώ για μια ιδιωτική εταιρεία η καθυστέρηση μιας συνέλευσης μπορεί να μη σημαίνει και πολλά πράγματα, ο νομοθέτης δεν σκέφτηκε ότι στις περιπτώσεις των εισηγμένων εταιρειών τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Το ζήτημα βέβαια έγκειται στο κατά πόσο οι εισηγμένες εταιρείες θα κάνουν χρήση του αυξημένου χρονικού περιθωρίου που τους δίνει από πέρυσι ο νόμος.

Πέρυσι για παράδειγμα δεν υπήρξε εισηγμένη που έπραξε αναλόγως το καλοκαίρι, ενώ μόνο μία καθυστέρησε τη γενική της συνέλευση από όσες έκλεισαν χρήση στις 30 Ιουνίου. Το ζήτημα βέβαια είναι αν η εν γένει συμμόρφωση των εισηγμένων με τις προηγούμενες χρονικές προθεσμίες έγινε ενσυνείδητα, ή απλά δεν είχαν πληροφορηθεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά πάντως του χρηματιστηρίου, γίνεται προσπάθεια προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότερες εισηγμένες να δημοσιεύουν έγκαιρα το λεγόμενο «οικονομικό ημερολόγιο», στο οποίο αναφέρονται οι προβλεπόμενες ημερομηνίες για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, τη διεξαγωγή της τακτικής γενικής συνέλευσης, καθώς και την αποκοπή και τη διανομή του μερίσματος, αν φυσικά αυτό υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v