Η δευτεροβάθμια υγιειονομική επιτροπή ασφαλιστικού φορέα μπορεί να αναγνωρίσει μεγαλύτερο αλλά όχι μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από αυτό που αναγνώρισε η πρωτοβάθμια επιτροπή σύμφωνα με απόφαση (29/2017) του ΣτΕ.
Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι η δευτεροβάθμια υγιειονομική επιτροπή "δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση" των υποψήφιων συνταξιούχων και ως εκ τούτου η δευτεροβάθμια επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αυξήσει αλλά σε καμμία περίπτωση να μειώσει το αναγνωρισμένο από την πρωτοβάθμια επιτροπή ποσοστό αναπηρίας.
Στο ΣτΕ προσέφυγε 58χρονη ασφαλισμένη στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ η οποία στο πλαίσιο αίτησης για σύνταξη, εξετάστηκε από την πρωτοβάθμια υγιειονομική επιτροπή που της αναγνώρισε ποσοστό αναπηρίας 50%.
Η 58χρονη προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, προσδοκώντας να της αναγνωριστεί υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας. Ωστόσο η δευτεροβάθμια επιτροπή προσδιόρισε αναπηρία 25%, εκ της οποίας το 10% οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση.
Η 58χρονη άσκησε ένσταση κατα της δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.