Σενάρια ενός εξατομικευμένου μοντέλου διευθέτησης των οφειλών 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην εφορία, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με αρμόδιες πηγές να διευκρινίζουν εκ των προτέρων ότι οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε πολύ πρόωρο στάδιο.
Το θέμα έφερε στο προσκήνιο με δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής της στο Real FM αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Η υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, το οποίο είναι γνωστό ότι προσκρούει στην κάθετη αντίθεση των δανειστών, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό τον φόβο των κατασχέσεων.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «περιμένουμε πρώτα να βγει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός» και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών». Όλα αυτά όμως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης…
Παράλληλα η κ. Παπανάτσιου ξεκαθάρισε το χρονικό πλαίσιο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Είπε ότι το σύστημα taxis σχεδιάζεται να ανοίξει εντός Απριλίου και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα εκτείνεται έως τις 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων να πληρωθεί έως τις 30 Ιουλίου.
Η δεύτερη δόση θα λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. «Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση για πληρωμή των φόρων εισοδήματος με τον μήνα», ξεκαθάρισε η υπουργός, βάζοντας οριστικά τέλος στα σχετικά σενάρια. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα λήξει φέτος στις 30 Ιουλίου.
Η διαπραγμάτευση
Στα ανοιχτά φορολογικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, η Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε επί της ουσίας πως όλα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το παζάρι μέτρων- αντίμετρων, βρίσκονται στο τραπέζι.
Διευκρινίζοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και όχι νωρίτερα, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το συζητά ως ενδεχόμενο. «Αν μειώσουμε για παράδειγμα τους φορολογικούς συντελεστές ή πάρουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δούμε» , διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. Στο τραπέζι του παζαριού μπαίνουν και μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και νομικών προσώπων καθώς και ασφαλιστικών εισφορών.
«Σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και κάποιων ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να βοηθηθεί και η επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε η υπουργός.
Σε όλα αυτά όμως η Κατερίνα Παπανάτσιου κρατούσε μικρό καλάθι. «Ας δούμε πρώτα που θα καταλήξουμε, τι θα δώσουμε και τι θα πάρουμε και μετά θα δούμε» σημείωσε εκφράζοντας αισιοδοξία ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθεί «ισχυρή ώθηση» στη συμφωνία.