«ΝΟΜΕ και ΔΕΣΦΑ είναι τα μόνα θέματα στον ενεργειακό τομέα προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», σχολιάζει κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Euro2day.gr, σχετικά με τη φερόμενη απαίτηση των θεσμών για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ένα χρόνο, αν δεν ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η... όρεξη των δανειστών για λιγνίτη ανοίγει... αφού βάζουν αυτήν την απαίτηση πριν καλά καλά μετρηθούν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών.
Το ηλεκτροσόκ... όμως για την κυβέρνηση δεν σταματά μόνο στη λήψη αυτού του διαρθρωτικού μέτρου, το οποίο, ούτως ή άλλως, είχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με την έννοια ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είχε αποδεχθεί την αναλυτική περιγραφή διαρθρωτικών μέτρων, στην περίπτωση που οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το νέο εμπόδιο που έχει να υπερπηδήσει είναι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η επιμονή των δανειστών ώστε να μη μεταβιβαστεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί αυτή την απαίτηση των θεσμών, να επισπεύσει την πώληση του ποσοστού. Σχετικά με αυτό το θέμα, η ίδια κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ έκανε παραπομπή στην προαναφερόμενη δήλωση.
Οι απαιτήσεις των θεσμών οδηγούν σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την επαναφορά των θέσεών τους για προσαύξηση των ποσοτήτων ρεύματος από λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ.
Πηγές της αγοράς, επίσης, προσθέτουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης μαζί με τη ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου της στην αγορά προσέκρουσαν εν μέρει σε τοίχο. Οι δανειστές φέρονται να αντέτειναν ως όρο τη μη διάθεσή τους σε εταιρία που ελέγχεται από το Δημόσιο, όπως επίσης και τη μη συμμετοχή σε καμία περίπτωση της ΔΕΗ με ποσοστό στις κοινές εταιρίες.
Όπως και να 'χει, η κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ σημειώνει στο Euro2day.gr ότι τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι οι επιπλέον ποσότητες δημοπράτησης ρεύματος και η αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Η έρευνα της Κομισιόν
Πάντως οι θέσεις των δανειστών ήλθαν και σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ.
Τα κλιμάκια της Κομισιόν, με τη συνδρομή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ερευνούν αριθμό καταγγελιών που έχουν γίνει διαχρονικά στις Βρυξέλλες, για χειραγώγηση της αγοράς χονδρικής του ρεύματος από τη δημόσια επιχείρηση.
Οι τεχνοκράτες των αρχών ανταγωνισμού έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία των οδών Χαλκοκονδύλη και Κηφισού, ξεσκονίζοντας κάθε στοιχείο από τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την πλειάδα φακέλων αλλά ακόμη και από κινητά τηλέφωνα, λένε οι πληροφορίες.
Πηγές θέλουν τους ελεγκτές να ψάχνουν ενδεχόμενες πρακτικές της ΔΕΗ με τη συνέργεια του ΑΔΜΗΕ από το 2010 και μετά, που είχαν ως σκοπό τον αποκλεισμό ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Κύκλοι της ΔΕΗ συνδέουν την έφοδο των αρχών από τις πιέσεις των δανειστών για την πώληση μονάδων της εταιρείας. Πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν, για την ώρα, αυτό το σενάριο.
Πηγές επίσης δεν θεωρούν τυχαίες τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη το περασμένο Σάββατο από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος κατήγγειλε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος για χειραγώγηση της αγοράς στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Τα ίδια πρόσωπα πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν σε θέση να γνωρίζει την έναρξη της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιδίωξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα...