Το κουβάρι της διαπραγμάτευσης αντί να ξεμπερδεύεται κάθε μέρα που περνά, φαίνεται να μπλέκει ολοένα και περισσότερο, με το σχετικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο μέχρι πρότινος οι θεσμοί αναδείκνυαν ως προς την ελληνική κυβέρνηση, να παίρνει άλλη διάσταση.
Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση, με φόντο τις εκατέρωθεν προβλέψεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, με τους δύο θεσμούς να αρνούνται έναν μεταξύ τους συμβιβασμό -όχι τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα- όσον αφορά στις προβλέψεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού των πρόσθετων μέτρων που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται διατεθειμένο να πει «mea culpa». Για να το κάνει αυτό όμως και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του, θέλει τη σφραγίδα της Eurostat στα στοιχεία του 2016. Η απαίτηση αυτή δείχνει τουλάχιστον Απρίλιο. Στο χειρότερο σενάριο, μπορεί να φτάσει έως τον Σεπτέμβριο, οπότε έρχεται η οριστική επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του περασμένου έτους από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία. Η ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρο ότι θα υποστεί τεράστια ζημία σε ένα σενάριο καθυστερήσεων τέτοιου μεγέθους.
Η εμμονή του ΔΝΤ στις δικές του προβλέψεις συνοδεύεται μάλιστα από μία κίνηση ευθείας αμφισβήτησης όχι μόνο των ελληνικών στοιχείων αλλά ενδεχομένως και των κοινοτικών, δεδομένου ότι η Eurostat βάζει τη σφραγίδα της στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το ΔΝΤ έστειλε τον δικό του άνθρωπο να παρακολουθήσει τις συνομιλίες της ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat, στο πλαίσιο της συλλογής στοιχείων για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Αν κάποιος υπέθετε ότι ο σκόπελος ΔΝΤ μπορεί να παρακαμφθεί, με τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η υπόθεση θα ήταν μάλλον λανθασμένη. Ο Γερούν Ντάισελμπουμ είπε χθες ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις διεμήνυσε ότι αυτοί που λένε ότι είναι καλύτερο το Grexit, δεν έχουν ιδέα για τι μιλούν.
Το πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας το οποίο αναζητείται στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, με αυτά τα δεδομένα, μάλλον απομακρύνεται.
Η κόντρα για τα νούμερα
Οι αποστάσεις ανάμεσα στις προβλέψεις Κομισιόν και ΔΝΤ είναι τεράστιες. Η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Χθες μάλιστα από την Αθήνα, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί λίγο-πολύ επανέλαβε ότι τα νούμερα της Κομισιόν είναι τα σωστά.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι θα είναι μόλις 0,9%. Ακόμα χειρότερα, για το 2018 η Κομισιόν εκτιμά ότι ακόμα και χωρίς πρόσθετα μέτρα (αν και με κάποιους κινδύνους) επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ βάζει τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ, το πολύ.
Ο Πολ Τόμσεν, με δηλώσεις του στη γερμανική Handelsblatt, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων. Σίγουρα όμως, όχι τώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο άλλωστε θα επέφερε βασικό πλήγμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ίδιο προσωπικά, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου μέσω της έκθεσης του άρθρου 4.
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016, θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
Σε αυτό το φόντο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το αίτημα του Ταμείου να στείλει παρατηρητή στις επαφές ΕΛΣΤΑΤ - Eurostat , αναφορικά με τη συλλογή στοιχείων για το ύψος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με επιστολή προς την ΕΛΣΤΑΤ, το Ταμείο ζήτησε η Βιέρα Καρόλοβα, να παρακολουθήσει τις συνομιλίες ανάμεσα στα στελέχη της ελληνικής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο διάστημα 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, «το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο».