Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θάνου στο Euro2day.gr: Μόνο δικαστές έμειναν έξω από την αύξηση ορίου στο δημόσιο

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα «ήττας» της μετά το «όχι» του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών. Υπογραμμίζει ότι το θέμα έχει ξανατεθεί και πως η ίδια δεν έχει προσωπικό όφελος.

Θάνου στο Euro2day.gr: Μόνο δικαστές έμειναν έξω από την αύξηση ορίου στο δημόσιο

«...Δεν τίθεται ούτε ζήτημα ήττας, ούτε ζήτημα κύρους μου...». Με αυτόν τον τρόπο απαντά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στα όσα της αποδίδονται μετά τις αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και της Ολομέλειας των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου, που είπαν «όχι» ως προς την αναγκαιότητα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών.

Με αποκλειστικές δηλώσεις της στο Euro2day.gr, η κα Θάνου ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα «ήττας» μετά την κρίση των δύο Ολομελειών και διευκρινίζει ότι το ερώτημα που διατυπώθηκε τελικώς ήταν γενικό και αφορούσε το αν οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνουν αναγκαία ή όχι την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ανεξαρτήτως χρόνου και συνταγματικής αναθεώρησης.

«Στην πρόσκληση που απέστειλα για τη σύγκληση της Ολομέλειας καλούσα σε συζήτηση, σε ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Ανταλλάξαμε λοιπόν απόψεις και αυτό είναι το αποτέλεσμα», επισημαίνει η κ. Θάνου.

Η αρνητική κρίση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αλλά και της Ολομέλειας των εισαγγελέων του Ανώτατου Δικαστηρίου στο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης προκάλεσε σχόλια και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πλήγμα στο κύρος της προέδρου του Αρείου Πάγου.

«Δεν τίθεται ζήτημα κύρους μου», απαντά η κα Θάνου και εξηγεί ότι «Όταν θέτεις ένα ερώτημα, όσες πιθανότητες έχεις να βγει “ναι” , άλλες τόσες έχεις και να βγει “όχι”».

Ενα άλλο σημείο που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αποτέλεσε τροφή για «παρασκηνιακές συζητήσεις» είναι το γεγονός της αντικατάστασης της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ειρήνης Κιουρτσόγλου, η οποία είχε αρχικά οριστεί εισηγήτρια ενώπιον της Ολομέλειας για το θέμα. Η κ. Κιουρτσόγλου τελικώς μοιράστηκε το... «βήμα» με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον αντιπρόεδρο Γ. Σακκά.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η αντικατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι η κ. Κιουρτσόγλου θα τοποθετείτο κατά της πρότασης της κας Θάνου. Η κα Θάνου ωστόσο διαψεύδει τα προαναφερθέντα, τα οποία χαρακτηρίζει «μυθεύματα ορισμένων κακοπροαίρετων».

«Την πρώτη φορά αναβλήθηκε η Ολομέλεια επειδή η κα Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη. Επειδή είδα ότι είναι ένα μεγάλο θέμα και για να μην τραβήξει χρονικά εις μάκρος, είπαμε να χωρίσουμε την υπόθεση σε δύο σκέλη: στο ενωσιακό δίκαιο που ανέπτυξε η κ. Κιουρτσόγλου και στην εσωτερική έννομη τάξη που αναπτύξαμε εγώ και ο κ. Σακκάς. Ετσι έχουν τα πράγματα και τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα ορισμένων κακοπροαίρετων».

Η ίδια απαντά, τέλος, και στα όσα της αποδίδονται περί προσωπικού οφέλους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έθεσε το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και μετά τον Ιούνιο, οπότε και συνταξιοδοτείται.

«Δεν έθεσα εγώ το ζήτημα. Το έχουν θέσει εκατοντάδες δικαστές σε όλη την Ελλάδα. Είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Και ο λόγος που το έθεσα τώρα είναι γιατί από το 2016, με νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν. 4369/2016, άρθ. 41 παρ. 2 και άρθ. 59 παρ. 2 και Ν. 4336/2015 άρθ. 1 παρ. 1β), έχει γίνει επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο (σ.σ. το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης επεκτάθηκε από το 65ο στο 67ο έτος). Μόνο οι δικαστές έχουν μείνει απέξω».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v