Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Προσπάθειες να δημιουργηθεί θετικό έδαφος για επαφή των εμπλεκόμενων πλευρών την Παρασκευή διεξάγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες. Στόχος της προσπάθειας είναι να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση και να βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις γίνονται από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και έχουν στόχο μια συμφωνία τελευταία στιγμής σε υψηλότερο επίπεδο.
Καθώς όλες οι πλευρές φαίνονται να εμμένουν στις θέσεις τους στο EwG, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναζητά πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και πιθανά το κλείσιμο της αξιολόγησης ως τα μέσα Μαρτίου.
«Προσπαθούμε να στήσουμε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών από ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου», ανέφερε η πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας υπουργός φέρεται να βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες.
«Τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς υποψιάζομαι ότι συγκεκριμένοι κύκλοι προσπαθούν να τορπιλίσουν τη συνάντηση», προσέθεσε η πηγή χαρακτηρίζοντάς την ως τελευταία ευκαιρία πριν τα προβλήματα της χώρας γίνουν θέμα στην προεκλογική ατζέντα σε χώρες της Ευρώπης. Βλέπουμε ήδη σημάδια αυτού του φαινομένου στη Γερμανία. Ο Β. Σόιμπλε απευθύνεται στο κοινό του διατηρώντας τη σκληρή γραμμή, συμπληρώνει.
«Το να επανέρχεται η λέξη Grexit στο προσκήνιο είναι ανεύθυνο και μπορεί να δημιουργήσει περιττή αναταραχή στις αγορές. Δεν είμαστε στο 2015 και η κατάσταση δεν πρέπει να συγχέεται με το 2015 και τι έγινε πριν δυο χρόνια. Οι επερχόμενες εκλογές είναι απρόβλεπτες σε πολλές χώρες με την υποστήριξη στους λαϊκιστές να αυξάνει ραγδαία».
«Το να μιλάμε για οποιαδήποτε έξοδο από το ευρώ μπορεί να πυροδοτήσει ντόμινο σε Ιταλία και Πορτογαλία, δυο χώρες που προβληματίζουν τις Βρυξέλλες πίσω από τις κλειστές πόρτες».
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο συμβιβασμός θα μπορούσε να αφορά στη νομοθέτηση, που ζητά το ΔΝΤ, μέτρων 1,5-2,5% του ΑΕΠ με σημείωση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να υπεραποδίδει αυτά δεν θα εφαρμοστούν.
Αυτή η πρόταση συζητείται από το Δεκέμβριο. Το «δύσκολο σημείο» παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Εστονία και άλλες χώρες δεν θέλουν να ποσοτικοποιήσουν περαιτέρω μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.