Ποιες ποινές επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Energa

Ποινή κάθειρξης από 4 έως 21 χρόνια και χρηματικές ποινές έως 1,5 εκατ. ευρώ επέβαλε το δικαστήριο στους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Energa-Hellas Power.

Ποιες ποινές επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Energa
Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι Αριστείδης Φλώρος, Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν

1. Αριστείδης Φλώρος, ποινή κάθειρξης 21 ετών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας και χρηματική ποινή 1,5 εκατ. ευρώ

2. Αχιλλέας Φλώρος, ποινή 14 ετών για τα ίδια αδικήματα και χρηματική ποινή 1.οοο.οοο ευρώ

3. Νικόλαος Δεκολης ποινή κάθειρξης 15 ετών (για τις τρεις πράξεις)και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ

4. Στέφανος Σιαφάκας, κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις πράξεις

5. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη 10 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση

6. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος

7. Χρήστος Σιαφάκας κάθειρξη 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

8. Κ. Κωνστάντος ποινή φυλάκισης 4 ετών και 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

9. Μαρία Σκλαβάκη ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα

10. Βασίλης Δημήτρακας, ποινή 4 ετών (για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

11. Πέτρος Νικολοθανάσης κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως μετέδωσε χθες το Euro2day.gr, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης Energa-Hellas Power, οι οποίοι τίθενται εκτός ισοβίων.

Υιοθετώντας πρόταση της εισαγγελέως της έδρας το δικαστήριο αναγνώρισε στην πλειοψηφία των κατηγορουμένων τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αναγνώρισε στους  εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα και Νικόλαο Δεκόλη, το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Στους τρεις τελευταίους και τον Α. Φλώρο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Εν τω μεταξύ, από τα 83 εκατομμύρια που δήλωσαν πρόθυμοι να επιστρέψουν οι κατηγορούμενοι στο Ελληνικό Δημόσιο, τελικώς θα επιστραφούν μόνο 2,5 εκατομμύρια, καθώς το δικαστήριο έκανε  δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η πρόταση για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε καταρχάς να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για να τεθούν σε ισχύ οι ευνοϊκές διατάξεις του  νόμου (ευνοϊκότερο πλαίσιο ποινής). Ακόμη, σύμφωνα με το δικαστήριο θα έπρεπε η πρόταση για επιστροφή να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε -συνολικά 256 εκατ. ευρώ -και όχι στα 83 εξ αυτών. 

Ως εκ τούτου το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Αριστείδης Φλώρος, κατόπιν γνωστοποίησης και ειδικότερης ενημέρωσης μας επί των σχετικών αθωωτικών αποφάσεων, έχει αθωωθεί αμετακλήτως με απόφαση του Αρείου Πάγου για τις πράξεις της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, λαθρεμπορίας κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και δυνάμει απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών έχει ομοίως αθωωθεί αμετακλήτως για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v