Πού θα κριθεί η «μάχη» του Eurogroup

Τελευταία ευκαιρία το Eurogroup του Φεβρουαρίου, διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι. Τα αντικρουόμενα μηνύματα για την αξιολόγηση, οι θέσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ και η πίεση χρόνου. Ποιες εκκρεμότητες παραμένουν στο τραπέζι.

Πού θα κριθεί η «μάχη» του Eurogroup

Σήμερα, το τοπίο αναμένεται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Τα μηνύματα είναι αντικρουόμενα, αλλά ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά. Όπως διαμηνύουν ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για να κλείσει συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με φόντο την ξεκάθαρη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός απέρριψε ακόμα και το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων υπό αίρεση, τονίζοντας ότι «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Λίγο αργότερα, όμως, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος έβαζε ξεκάθαρα τα πρόσθετα μέτρα στο τραπέζι, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση. Με τα έως σήμερα δεδομένα, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του.

Μάλιστα, είναι θέμα ημερών η δημοσιοποίηση της έκθεσης του άρθρου 4, στην οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επαναλαμβάνει όσα είχε περιγράψει προ μηνών η Ντέλια Βελκουλέσκου. Ότι δηλαδή απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, τα οποία στο επίκεντρό τους θα έχουν τη δραστική μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Πέραν αυτών, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ενεργειακά αλλά και τα εργασιακά, τα οποία ταλαιπώρησαν πολύ τις διαπραγματεύσεις, καθώς ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών (κυρίως και πάλι από το ΔΝΤ οι μεγαλύτερες πιέσεις) και τις δυνατότητες υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης διαπιστώθηκε μεγάλη απόσταση.

Σε αυτό το σύνθετο τοπίο, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να οδηγήσει σε καθοριστικά για τη συνέχεια συμπεράσματα. «Κλειδί» για τις εξελίξεις αποτελεί αν σήμερα θα αποφασιστεί η επάνοδος των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Κανείς δεν περιμένει -το είπε άλλωστε ξεκάθαρα προχθές ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί- ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία. Θα φανεί όμως εάν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας έως τις 20 Φεβρουαρίου.

«Θεωρώ ότι είναι αρκετά πιθανό οι θεσμοί να συμφωνήσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν επί των κύριων παραμέτρων, ώστε το Eurogroup να είναι σε θέση να συμφωνήσει επί της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος -ελπίζω- τον Φεβρουάριο», ανέφερε χθες ο κοινοτικός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση.

«Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, αλλά έχω την πεποίθηση ότι είναι δυνατό, δεν είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, θεωρώ όμως ότι είναι δυνατό», πρόσθεσε. Σήμερα θα φανεί, αν θα επιβεβαιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v