Μοντέλο επιβράβευσης συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, το οποίο θυμίζει αρκετά τα προγράμματα των τραπεζών όπου οι καταναλωτές μαζεύουν πόντους οι οποίοι μεταφράζονται σε κέρδος για τις επόμενες αγορές τους, ή κερδίζουν απευθείας έκπτωση στον λογαριασμό τους υπό τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της λοταρίας.
Η απόφαση για τη συμμετοχή των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα στη λοταρία την οποία προβλέπει ο σχετικός νόμος θα αργήσει ακόμα. Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (δηλώσεις Στο Κόκκινο), η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Μαρτίου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι από τώρα οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να βάζουν «υποψηφιότητα» για τους τυχερούς λαχνούς. Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός και οι δαπάνες οι οποίες γίνονται από τις αρχές του έτους έως σήμερα με πλαστικό χρήμα θα μετέχουν σε κάποια από τις πολλές μορφές κληρώσεων της λοταρίας, όταν τεθεί σε πρακτική εφαρμογή.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει ήδη αρκετές συσκέψεις, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η λοταρία. «Το θεωρητικό σύστημα έχει ήδη καταρτιστεί και τώρα διαμορφώνεται το τεχνικό κομμάτι», ανέφερε η υφυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα τα οποία θα προβλέπει η υπουργική απόφαση θα αφορά στη δυνατότητα του καταναλωτή που κέρδισε έναν από τους λαχνούς να πραγματοποιήσει δαπάνες πολλαπλάσιες της συναλλαγής που έχει ήδη κάνει.
Αν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος πλήρωσε με πλαστικό χρήμα συναλλαγή αξίας 30 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα βγάζει έναν «συντελεστή» π.χ. 2 , ο οποίος θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές αξίας 60 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους έως 12 εκατ. ευρώ ακριβώς για την υλοποίηση του πρότζεκτ της λοταρίας αποδείξεων.
Όπως ανέφερε η κ. Παπανάτσιου, ο πολίτης, μόλις κάνει τη συναλλαγή, αν κερδίσει, θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον αγορών, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα γίνονται εβδομαδιαίες ή μηνιαίες κληρώσεις.
Μετρητά, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα δίνει σε καμία περίπτωση. Αυτή είναι τουλάχιστον η έως σήμερα διαμορφωμένη θέση εντός του οικονομικού επιτελείου. Τα δώρα, μέσω της λοταρίας, θα πρέπει να γυρνούν στην αγορά με όφελος του καταναλωτή αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.
Όλα αυτά, στην τελική τους μορφή, θα εξαρτηθούν από τις τεχνικές δυνατότητες εφαρμογής του μέτρου αλλά και από τη διάθεση συνεργασίας -σε ποιο βαθμό μπορούν να το υποστηρίξουν- που θα δείξουν οι τράπεζες.