Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη ο σχεδιασμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί ανταλλάσσουν απόψεις χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία, ενώ η διατήρηση του 51% από το Δημόσιο «δεν αποτυπώνεται» έως τώρα στην ανταλλαγή απόψεων.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται πλήρως τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τους θεσμούς, δηλαδή έλεγχο του 51% των μετοχών από τον πλειοψηφούντα μέτοχο και πλήρης αποδοχή από τον μέτοχο του κοινοτικού πλαισίου ως προς τη λειτουργία των διαχειριστών εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Τα παραπάνω τόνιζαν χθες αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, μετά τη μη ολοκλήρωση του προηγούμενου λόγω αποχώρησης της αζέρικης Socar.
Την ίδια στιγμή πάντως αναφύονται θέματα όπως είναι η τύχη του 31% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που κατέχει το Δημόσιο και οι οποίες έχουν μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, η τύχη του 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. (στον τελευταίο διαγωνισμό πωλούνταν μαζί με το ποσοστό του Δημοσίου, δηλαδή σύνολο 66%), αλλά και ο τρόπος κάλυψης του εσόδου των 188 εκατομμυρίων, ποσό που θα εισέπραττε το Δημόσιο από την πώληση του 31% στη Socar (400 εκατομμύρια για το 66%).
Αναφορικά με αυτά, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν καταρχήν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καμία πώληση ποσοστού ενεργειακής ΔΕΚΟ το οποίο ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ.). Όσο για τον ΔΕΣΦΑ, άφηναν να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανή η μεταφορά των μετοχών του στο υπερταμείο.
Σχετικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ, από τον ιδρυτικό του νόμο, έχει «ζωή» μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να μην παραταθεί η λειτουργία του με τη σημερινή μορφή είναι υπαρκτή, οπότε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα περάσουν στο υπερταμείο, το οποίο και θα αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησής τους.
Επίσης επισημαίνεται ότι η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών αναφορικά με την τύχη των συμμετοχών στις παραπάνω ΔΕΚΟ περιορίζεται στην υποχρέωση της κυβέρνησης να προσλάβει συμβούλους, οι οποίοι θα προτείνουν τις πλέον επωφελείς διαδικασίες για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, καμία απάντηση δεν δίδεται ούτε για την τύχη του 35% του ΔΕΣΦΑ που ελέγχουν τα ΕΛ.ΠΕ., αν και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να ανταλλάξει ο πλειοψηφών μέτοχος των ΕΛ.ΠΕ. (οικογένεια Λάτση) με μετοχές των ΕΛ.ΠΕ. που κατέχει το Δημόσιο, ενώ για τα 188 εκατομμύρια που θα λείψουν, το πλέον πιθανό είναι να καλυφθούν όπως μέχρι τώρα καλύπτονται τα ελλείμματα από τη μη εκπλήρωση των στόχων για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.