Ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απομακρύνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ραντεβού της 9ης Μαρτίου -όταν η ηγεσία της ΕΚΤ θα αποφασίσει για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων- φαίνεται πως έχει χαθεί και ο επόμενος σταθμός είναι τον Απρίλιο. Οι πλέον απαισιόδοξοι αναφέρουν ότι «δεν αποκλείεται, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων που θα μεσολαβήσουν στην Ευρώπη, αλλά και του θολού τοπίου όσον αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού».
Άποψη, την οποία στοιχειοθετούν με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα από τώρα μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει αποπληρωμές χρέους ικανές να φέρουν αδιέξοδο στην κυβέρνηση
Η αδυναμία
Η καθυστέρηση της ένταξης των ελληνικών τίτλων στο QE αναμένεται να… πλήξει έτι περαιτέρω τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα τους στερήσει την δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή χρηματοδότηση.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκδόσεις ομολόγων, τιτλοποιήσεις κ.ά. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και εν συνεχεία να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη. Το σκηνικό στην Ευρώπη είναι δύσκολο εξαιτίας των εκλογικών αναμετρήσεων. Συμπεριφερόμαστε λες και έχουμε πολυτέλεια χρόνου».
Στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί και το σοβαρό ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, όσο δεν κλείνει η διαπραγμάτευση και δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, τόσο δεν εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον, με στόχο την είσοδο ξένων εταιρειών και funds στις υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις.
Μπλοκάρει και τις επιχειρήσεις
Η χρονική απομάκρυνση της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει συνέπειες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις και δη τις μεγάλες. Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, με διεθνή δραστηριότητα αλλά με έδρα την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη σχεδιάσει να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων, ωστόσο τα σχέδια έχουν παγώσει εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.