Εντείνεται ολοένα και περισσότερο ο ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων διαχειριστών κεφαλαίου, προκειμένου να προσελκύσουν όσους Έλληνες αποταμιευτές έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, πλην όμως είναι σήμερα δυσαρεστημένοι από τις τοποθετήσεις που επέλεξαν.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλοί Έλληνες που έσπευσαν να διώξουν όπως όπως τα λεφτά τους στο εξωτερικό κατά το πρώτο μισό του 2015 -επιχειρώντας να αποφύγουν τυχόν επέλευση κεφαλαιακών ελέγχων ή πιθανό τραπεζικό bail in- δεν είναι σήμερα ικανοποιημένοι από την επιλογή τους.
Ο λόγος είναι ότι, συχνά, οι κινήσεις έγιναν μέσα σε κλίμα πανικού, με αποτέλεσμα να επιλεγούν λύσεις που όχι μόνο οδήγησαν σε αποδόσεις που… «ξεκινούσαν από μείον», αλλά επιπλέον και σε αρνητικές εκπλήξεις στη συνέχεια.
Μερικά από τα παράπονα των Ελλήνων αποταμιευτών που καταγράφονται από το ρεπορτάζ είναι τα παρακάτω:
• Πέραν των αρνητικών επιτοκίων, η επιβολή «αλμυρών προμηθειών» σε περίπτωση που ο Έλληνας αποταμιευτής δεν επιλέξει προϊόντα υψηλότερου κινδύνου.
• Μεταφορά των λογαριασμών από το «private» στο «retail» τμήμα της ξένης τράπεζας, όπου η ενημέρωση καθίσταται πολύ πιο δύσκολη.
• Μονομερές κλείσιμο λογαριασμών, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να πρέπει είτε να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά, είτε να ξεκινήσουν εκ νέου τη διαδικασία, προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε άλλη τράπεζα στο εξωτερικό.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, εγχώριες εταιρείες επιχειρούν αυτή την περίοδο να προσεγγίσουν τους δυσαρεστημένους Έλληνες αποταμιευτές που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, προσφέροντάς τους δύο εναλλακτικές επιλογές:
Πρώτον, αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρημάτων τους στο εξωτερικό και ενημέρωση που θα μπορούν να λαμβάνουν από την Ελλάδα, με ένα απλό τηλεφώνημα ή ακόμη και με απευθείας επαφή με επενδυτικούς συμβούλους και
δεύτερον, ορισμένες επίλεκτες επενδύσεις στην Ελλάδα, που συνδυάζουν μια ανταγωνιστική σχέση κινδύνου-προσδοκώμενης απόδοσης σε σχέση με τις «κλασικές» εγχώριες τοποθετήσεις.
Στον χορό του ανταγωνισμού προκειμένου να προσελκύσουν αυτή την αγορά έχουν μπει ήδη χρηματιστηριακές εταιρείες, ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΔ, όπως επίσης και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες είτε με αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, είτε με εξυπηρέτηση από την Ελλάδα, επιδιώκουν να διαχειριστούν στο εξωτερικό τα χρήματα Ελλήνων, μέχρις ότου οι τελευταίοι πειστούν να τα επαναπατρίσουν.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην ευρύτερη ελληνική επενδυτική αγορά λαμβάνουν χώρα σημαντικές διεργασίες, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει ο αρνητικός επηρεασμός από τη μακρόχρονη οικονομική κρίση, από την άλλη πλευρά, όμως, παλαιοί «παίκτες» αντεπιτίθενται αλλά και νέοι «παίκτες» (εσωτερικού αλλά και εξωτερικού) εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους στον ευρύτερο χώρο της διαχείρισης περιουσίας και του investment banking.
Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ) κ. Γιάννης Πολυχρονίου: «Μετά τη μεγάλη υποχώρηση του όγκου των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι ΑΕΠΕΥ και οι ΑΕΕΔ ήταν εύλογο να απευθυνθούν σε αγορές με μεγαλύτερο βάθος, οι οποίες μετά την επιβολή των capital controls είναι προσβάσιμες μόνο για όσους Έλληνες διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό.
Ανεξαρτήτως όμως της επιβολής capital controls και των σχετικών περιορισμών, αναμένεται μια τάση διεθνοποίησης των κεφαλαίων που υπάρχουν στην Ελλάδα και αυτό για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον, γιατί ο μέσος Έλληνας είχε υπερσυγκέντρωση τοποθετήσεων σε περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Δεύτερον, γιατί αποδείχτηκε πως αν υπήρχε διαφοροποίηση επενδύσεων σε περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές και σε περισσότερα προϊόντα (π.χ. ομόλογα), τότε η απόδοση των επενδυτών θα ήταν καλύτερη.
Άλλωστε στο εξωτερικό υπάρχει μια πλειάδα εναλλακτικών προϊόντων προς όφελος των επενδυτών. Έχω π.χ. αναφερθεί και στο παρελθόν για τις μετοχές εταιρειών που διανέμουν επί μακρόν μερίσματα (ειδικότερα στις ΗΠΑ, υπάρχει ο S&P Dividend Aristocrats που περιλαμβάνει μετοχές που διανέμουν μέρισμα αδιαλείπτως κατά τα τελευταία 25 χρόνια και ο S&P Dividend Kings με τίτλους που μοιράζουν μετρητά αδιαλείπτως κατά τα τελευταία 50 χρόνια). Πρόκειται για πολυεθνικές εταιρείες που μοιράζουν ακόμη και κάθε τρίμηνο μερίσματα, συνδυάζοντας έτσι την παροχή ρευστότητας με την επένδυση».