Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές λύσεις αναζητά τώρα η κυβέρνηση

Κανείς στην ΕΕ δεν θέλει τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, εκτιμούν στην κυβέρνηση. «Αγκάθι» η στάση του ΔΝΤ. Προσδοκίες για εκτόνωση του θέματος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.

Πολιτικές λύσεις αναζητά τώρα η κυβέρνηση

Την αισιοδοξία τους ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγκαιρα, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της υποδοχής του κειμένου των δανειστών με τις παρατηρήσεις-απαιτήσεις που καλείται να απαντήσει η Αθήνα. Ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται «αυστηρό».

Αναφορικά με το θέμα και την περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το χθεσινό κομφούζιο ήταν περισσότερο δημοσιογραφικό παρά πολιτικό. «Αφού δεν ξέραμε τι ζητούσε το EwG, τι θα στέλναμε;», αναρωτιέται η ίδια πηγή και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της αλλά όχι για τα συγκεκριμένα μέτρα.

Το ζήτημα είναι πολιτικό, υποστήριξε. Οι δηλώσεις της Κομισιόν και οι δηλώσεις κρατών όπως η Γαλλία δείχνουν ότι δεν υπάρχει νομικό θέμα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η εκτίμηση είναι ότι το ζήτημα έχει εξομαλυνθεί και λύση μπορεί να υπάρξει σύντομα.

Μετά την επιστολή από την ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί άλλη συνεδρίαση του EwG. Η προσδοκία της κυβέρνησης είναι την επόμενη εβδομάδα να έχουμε οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Η διαπραγμάτευση

Δεν υπάρχει διαφωνία τεχνικού χαρακτήρα στη διαπραγμάτευση αλλά «πλανητικού», που αφορά το πώς εμπλέκεται το ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης. Συνεπώς η λύση θα είναι πολιτική, εκτιμάται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια οπτική, η τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική πολιτική κατανάλωση στις χώρες της ΕΕ, πιεζόμενοι από την ακροδεξιά τους. Όμως οι εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες δεν μπορούν να καθορίσουν την τύχη του ελληνικού προγράμματος.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι επιθυμούν να προκαλέσουν πτώσεις κυβερνήσεων άλλων κρατών, ήταν η απάντηση σε σχετική ερώτηση. «Κάποιες κυβερνήσεις δεν νιώθουν άνετα που υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών και ότι τα σενάρια δημοψηφίσματος διαδίδονται χωρίς να υπάρχει το πραγματικό υπόβαθρο.

Η διαπραγμάτευση είναι σε κρίσιμη καμπή. Η ελληνική οικονομία είναι σε θετικό μομέντουμ. Το 2016 θα κλείσει ακόμα και με θετικό ρυθμό ανάπτυξης παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις κάποιων και τους κινδυνολογικούς τόνους της ΝΔ.

Αναφορικά με την πορεία της β’ αξιολόγησης, το πρόβλημα βρίσκεται στη στάση του ΔΝΤ. Το θετικό είναι ότι στην Ευρώπη κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της κρίσης. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα είναι τεχνητή καθώς δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για να υπάρξει.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο σενάριο επέκτασης του «κόφτη» μετά το 2018, η ίδια πηγή σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v