Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καυτή ατζέντα στο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ

Στη σκιά των εμπλοκών που δημιουργεί ο Β. Σόιμπλε, το ραντεβού στο Βερολίνο. Απεμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων βλέπει η Αθήνα μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Η στήριξη από τους σοσιαλιστές και η «ανάγνωση» της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η καυτή ατζέντα στο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ

«Δεν ανησυχεί» η κυβέρνηση για την έκβαση της πρόσφατης συμφωνίας για το χρέος (βραχυπρόθεσμα μέτρα), εξαιτίας της αντίδρασης που προκάλεσαν στον ESM (και στον Β. Σόιμπλε) οι κοινωνικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Οπως έλεγαν αργά τη νύχτα κυβερνητικές πηγές, η σχετική εισήγηση στον ESM «έχει μεν αυστηρή γλώσσα και σκληρές εκφράσεις, όμως δίνει την τεχνική δυνατότητα στο EuroWorking Group να άρει το πάγωμα της ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων και μάλιστα σύντομα».

Δεν θα επιμείνει το Βερολίνο διότι...

Στη σκιά της δήλωσης Μέρκελ ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό αλλά δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αντίδραση της γερμανικής πλευράς στο θέμα, διότι:

Πρώτον, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.

Δεύτερον, η κυβέρνηση κινήθηκε εντός πλαισίου της συμφωνίας, που ορίζει ότι το 30% του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος διατίθεται στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Τρίτον, όπως αποκάλυψε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δεν αντέδρασαν «μία σειρά χώρες» στις κοινωνικές εξαγγελίες Τσίπρα αλλά «μία χώρα», δηλαδή η Γερμανία δια του κ. Σόιμπλε.

Η κυβέρνηση αξιολογεί ιδιαιτέρως την πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή αναφέρθηκε σε αντιδράσεις στο Eurogroup για τις κοινωνικές εξαγγελίες, χωρίς να έχει «συγκληθεί» το εν λόγω μη θεσμικό «όργανο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να θέσει το θέμα που ανέκυψε με τη στάση του Β. Σόιμπλε στην καγκελάριο. «Η παράξενη αντίδραση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν είναι πρωτόγνωρη για εμάς. Συνηθίζει να είναι το πλέον απαισιόδοξο. Και στην πρώτη αξιολόγηση πάγωσε την εκταμίευση της δόσης για τα ληξιπρόθεσμα για ένα τεχνικό ζήτημα (σ.σ. δεν είχαν εκδοθεί τα στοιχεία Σεπτεμβρίου), απολύτως δευτερεύον, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα», τόνισε χθες. Αλλωστε, κατά τη γραμμή της Αθήνας, δεν μπορεί να συνδέεται η β’ αξιολόγηση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του Μαΐου έπρεπε να προχωρήσουν μετά το κλείσιμο της α' αξιολόγησης.

Αλλά… «σιωπούν 14 χώρες στην ευρωζώνη»

Κατά τα λοιπά, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται προσγειωμένα για τις χθεσινές εξελίξεις.

* Από τη μια, αναδεικνύουν το γεγονός ότι η Γαλλία, δια του προέδρου της Φρ. Ολάντ, του ΥΠΟΙΚ της Μισέλ Σαπέν και του κ. Μοσκοβισί, στήριξαν… φανατικά την Ελλάδα και επέκριναν (εμμέσως ή αμέσως) τον κ. Σόιμπλε.

Την ίδια προβολή επιχειρούν και στη στήριξη που παρείχε ο νυν πρόεδρος του Ευρωκοινουβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του υποψηφίου των Γερμανών Σοσιαλιστών για την Καγκελαρία στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Σημαντική θεωρούν και τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.

* Από την άλλη, όμως, υπενθυμίζουν ότι απομένουν… άλλες 14 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα.

Οπως σημειώνουν, χθες έγινε φανερό ότι το «ελληνικό ζήτημα» θα έχει κεντρική θέση στην προεκλογική αντιπαράθεση τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία μεταξύ Δεξιάς-Σοσιαλιστών, στοιχείο που προκαλεί ανησυχία για τις διαστάσεις που αυτό θα παίρνει όσο σκληραίνει η μεταξύ τους κόντρα.

«Πολιτικό ατόπημα ολκής» από τη ΝΔ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένει η ΝΔ μετά το «παρών» που επέλεξε να ακολουθήσει στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας κάνει λόγο για «πολιτικό ατόπημα ολκής» της ΝΔ: «Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και υπέπεσε σε τεράστιο πολιτικό λάθος», σημειώνει, με την επισήμανση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπερερμήνευσε την ένσταση της Γερμανίας και υπερθεμάτισε».

Εκτιμά μάλιστα ότι θα εκδηλωθεί «εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ».

Αντιθέτως, ο ίδιος υψηλόβαθμος παράγοντας αναφέρθηκε θετικά στο ΠΑΣΟΚ («τήρησε καλή στάση»), διαχωρίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, κατά την κυβερνητική ερμηνεία, «επιτέθηκε στους κοινοτικούς παράγοντες που τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v