Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σενάριο για 4ετές, 2ετές ή και… καθόλου πρόγραμμα σε έγγραφο που φέρνει στο φως το MNI. Περιγράφει τις εναλλακτικές και αναδεικνύει την καχυποψία και το σκληρό παζάρι. Συζητούν οι Ευρωπαίοι χαμηλότερα πλεονάσματα. Προσπάθεια για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup ή αρχές 2017.

Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όπως προκύπτει από εμπιστευτικά έγγραφα της Κομισιόν από τα οποία φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την Ελλάδα και σκληρά μέτρα στο εργασιακό.

Σύμφωνα μάλιστα με το MNI, σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μη μετέχει, η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο. Και αυτό γιατί στην υφιστάμενη έχει ληφθεί ως παράμετρος η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει με ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ, «παρότι το ΔΝΤ υπονόησε επίσης την πιθανότητα χαμηλότερου ποσού, γύρω στα 5 δισ. ευρώ», όπως αναφέρεται στο έγγραφο. «Αυτό είναι αρκετά μικρό και πιθανότατα μικρότερο απ' όσο έχουν κατά νου τα κράτη-μέλη», αναφέρει.

«Εκτιμάται επίσης ότι η μορφή του προγράμματος του ΔΝΤ θα είναι ένα τετραετές Extension Fund Facility (για να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την κατάλληλη οικονομική προσαρμογή)», αναφέρεται.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για το εάν ένα μικρότερο, διετές Standby Arrangement μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπάρξει, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», τονίζεται.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής (παράλληλα με το δικό μας αναθεωρημένο MoU), θα μπορούσε να υποδηλώνει την πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα» αναγράφεται στο κείμενο, προσθέτοντας όμως ότι «δεν έχει καμία επίπτωση ως προς την πίεση σε μια πραγματική δέσμευση και καμία δεσμευτική ισχύ».

«Είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μια επιλογή τακτικής, για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη-μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντινότερα στις θέσεις του Ταμείου», σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο του κειμένου που επικαλείται το MNI σημειώνεται ότι ενώ «αρχικά το ΔΝΤ ήθελε DSA έως το 2060, τώρα έχει προσαρμοστεί στο 2030» και ότι «η αρχή του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία είναι "λογική"».

Εχοντας αυτό κατά νου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018», κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα, η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αφήνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ «εξακολουθεί να πιέζει για τις δικές του μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα» και ότι το Ταμείο «κρύβεται πίσω από τους αυστηρούς του κανόνες». Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που στη συνάντηση της Δευτέρας δεν επιτευχθεί «έστω πολιτική συμφωνία».

Σχολίασε ότι πιστεύει πως «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση ως τη Δευτέρα να νομοθετήσει όλα τα απαραίτητα prior actions που απαιτούνται για να κλείσει η β' αξιολόγηση» και ότι κάποια κράτη ίσως θέλουν να καθυστερήσουν μέχρι όλες οι δράσεις να εγκριθούν. «Ολοι πιέζουμε έστω για μια πολιτική συμφωνία», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να φτάσει στο Eurogroup χωρίς ανοικτά θέματα, γιατί θα δώσει έτσι την ευκαιρία στους υπουργούς να φτάσουν σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ.

Άλλη πηγή τόνισε ότι είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του Γενάρη, γιατί «εν τέλει θα υπάρξουν και άλλες αξιολογήσεις στο μέλλον, όπου επιπρόσθετα μέτρα που τυχόν χρειάζονται μπορούν να συμπεριληφθούν».

Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα μια μικρή ομάδα εντός του ΔΝΤ, που προτείνει τη συνολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v