Ομπάμα: Ελλάδα-εταίροι να βρουν βιώσιμη λύση

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο, υπογράμμισε ο Μπ. Ομπάμα. Καταθέτουμε τις σκέψεις μας για να λυθούν τα προβλήματα. Η χώρα Δικαιούται απομείωση χρέους, μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2018 και ένταξη στο QE τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είμαι αισιόδοξος για τη στάση της Μέρκελ.

Ομπάμα: Ελλάδα-εταίροι να βρουν βιώσιμη λύση

Στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τονίστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στο χρέος, στέκεται η κυβέρνηση μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα.

Στη συνάντηση από ελληνική πλευρά εκτός του πρωθυπουργού μετείχαν οι Ν. Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Βαγγέλης Καλπαδάκης (διευθυντής διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού).

Όπως σημειώνεται η ελληνική πλευρά επέμεινε στο θέμα του χρονοδιαγράμματος για το χρέος, δηλαδή να κλείσει στην ώρα της η β’ αξιολόγηση (staff level agreement στις 28 Νοεμβρίου στο EwG) ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να γίνει η συζήτηση για το χρέος και να μην υπάρξουν αχρείαστα εμπόδια στη διαδικασία (θέματα που υπερβαίνουν τη συμφωνία).

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε με τα παραπάνω.

Οπως αναφέρεται η κυβέρνηση δεν ζήτησε παρέμβαση Ομπάμα στην Αγκελα Μέρκελ, όμως η φράση του αμερικανού προέδρου ότι θα προσφέρει τις εμπειρίες του από την διαχείριση της κρίσης στις ΗΠΑ, «διαβάζεται» από την Αθήνα ως πρόθεσή του να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος χρωστά τα μέγιστα στην Ελλάδα όπου έχει τις ρίζες η δημοκρατία και η λογοτεχνία έχει τη ρίζα του εδώ, τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Ελλάδα ειπώθηκε το «καλός καγαθός». Αυτή η έκφραση αντανακλά τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Θύμισε το σχέδιο Τρούμαν και τόνισε ότι ο ίδιος είναι ευγνώμων για τους πολλούς φίλους που έχει από την ελληνική κοινότητα.

«Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την συνεργασία», δήλωσε. Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν για την ανάπτυξη και για να μην επιστρέψει η χώρα εκεί που ξεκίνησε.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται. Το ΔΝΤ δηλώνει ότι χρειάζεται μείωση χρέους και εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να προωθήσω το ζήτημα, υπογράμμισε.

Πέραν των οικονομικών συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες που εξακολουθεί να δαπανά 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Αφού το πέτυχε η Ελλάδα πρέπει όλοι οι σύμμαχοι να το πράξουν.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο συζητήθηκε η διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας «έως ότου εκπληρώσει τους όρους συμφωνίας του Μινσκ».

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τους Ελληνες ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιών που βοήθησαν τους πρόσφυγες παρά τα προβλήματα που είχαν.

Δήλωσε υπέρμαχος της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο κυπριακό. Υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. «Θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα στον κόσμο για το τι μπορεί να λύσει η διπλωματία», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η απάντηση για το χρέος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρέος ο Μπ. Ομπάμα υπογράμμισε πως το μονοπάτι που είναι η Ελλάδα είναι σωστό. Εχει περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις και ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία η Ελλάδα έπρεπε να υποστεί μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε και στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν τη βούληση να συνεχίσουν για να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες, ανέφερε.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεταρρυθμίσεις. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται τόσο πολύ και η ανεργία είναι τόσο υψηλά δεν φτάνουν οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα με ελάφρυνση χρέους.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και κάποιες χώρες του Βορρά έχουν τους ψηφοφόρους τους και δείχνουν διστακτικότητα, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. Εχοντας όμως δει ότι η Ελλάδα έχει κάνει δύσκολα βήματα πιστεύω ότι υπάρχει μια ευκαιρία οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση. Αυτό θα είναι καλό για την ελληνική οικονομία. Ισως να είναι η κατάλληλη στιγμή, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οπως σχολίασε «εμείς μειώσαμε το χρέος με την ανάπτυξη», αλλά έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε ότι το δικό μου έργο ήταν πιο απλό γιατί είχα πλειοψηφίες στα δυο σώματα του Κογκρέσου. Είμασταν μια χώρα όχι 28. 

Δεν ζηλεύω κανένα ευρωπαίο ηγέτη, τόνισε. Εχουν πολύ δύσκολο καθήκον. Αυτό που προσπάθησα ήταν να καταθέσω τις σκέψεις μας για το πώς θα λυθούν γρήγορα τα προβλήματα.

Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος για τη στάση της Μέρκελ

Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε την Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας

Είναι μια γερμανίδα πολιτικός και αυτοί επίμονα επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό που αναμένουμε είναι να τηρηθεί η συμφωνία: όταν η Ελλάδα υλοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση τότε θα συζητηθούν και θα παρθούν μέτρα απομείωσης χρέους, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχω γνωρίσει από κοντά την Αγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι πολιτικός με αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο στη Γερμανία και το εσωτερικό του κόμματος της. Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση.

Γι' αυτό θα πειστεί. Αλλωστε δεν επιβαρύνονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κυπριακό: Καμιά πλευρά δεν θα ικανοποιηθεί 100%

Είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων: ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Οι δυο ηγέτες είναι προσηλωμένοι στην προσπάθεια να βρεθεί λύση, υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος. Αν βρεθεί λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία, είναι βέβαιο ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλοι 100%, θα την υποστηρίξουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε.

Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για πρόβλημα κατοχής από ξένες δυνάμεις και δίνεται κάθε βοήθεια στην προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κατέλαβε παράνομα την Κύπρο. Δίκαιη λύση είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και η δίκαιη συμφωνία να δώσει άλλη δυναμική.

Το φαινόμενο Τραμπ

Σύμφωνα με τον Μπάρακ Ομπάμα δεν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ του Brexit και της εκλογής Ντραμπ. Οι εκλογές στις ΗΠΑ αφορούν προσωπικότητες, τις εκστρατείες, την ανάγκη του κόσμου για αλλαγή. Ολοι οι παράγοντες επηρεάζουν.

Υπάρχει κάτι κοινό σε όλα αυτά. Στις αναπτυγμένες οικονομίες μας αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, η παγκοσμιοποίηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανατρέπουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Κλείνει ένα εργοστάσιο και μια πόλη δεν έχει δουλειά. Υπάρχει αβεβαιότητα, ενώ ο κόσμος που ζούμε φαντάζει διαφορετικός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε ένα Ντ. Τραμπ και ένα Μπ. Σάντερς δυο διαφορετικούς υποψηφίους να έχουν σημαντική αποδοχή. Αυτό κάτι σημαίνει.

Ένα μάθημα που πήρα από τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα και το φόβο.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του προκάλεσε έκπληξη. Όπως είπε δεν νοιώθει υπεύθυνος. «Οφείλω να διασφαλίσω ομαλή μετάβαση και να καταθέσω τις καλύτερες ιδέες μου», τόνισε.

«Αναγνωρίζουμε την ηθική και πολιτική στήριξη Ομπάμα»

Στην αρχική τοποθέτησή του, πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στη διάρκεια της θητείας Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο, αλλά και στη δική μας χώρα. Ηταν ιστορική η παραδοχή Κλίντον το 1999 που παραδέχτηκε τα λάθη των ΗΠΑ στη δικτατορία, τόνισε.

Ο Μπάρακ Ομπάμα εργάστηκε για τις κλιματικές αλλαγές, ενέταξε εκατομμύρια αμερικανούς στο σύστημα υγείας και συνέβαλε για μια ανθρωπιστική λύση στην προσφυγική κρίση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είναι σημαντικό ότι ένας πρόεδρος απέναντι στην κρίση του 2008 οδήγησε τις ΗΠΑ σε διαφορετικό δρόμο από αυτό που επέλεξε η Ευρώπη και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Οι επιλογές του οδήγησαν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Στην Ευρώπη η επιμονή στη λιτότητα κρατά τις οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη. Προκλήσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν σε πολιτική οπισθοδρόμηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε ότι η ελπίδα και η προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση.

Η διεθνής κοινότητα το είδε αυτό το 1953 όταν ρύθμισε το χρέος της ηττημένης Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η ισχυρή Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Η Ελλάδα ως οικονομία και κοινωνία αντιμετώπισε πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ.
Σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι. Βήμα βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία. Εχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη και μειώνουμε αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά της ανεργίας.

Πήραμε πριν από ένα χρόνο δύσκολες αποφάσεις και θέλω να αναγνωρίσω την συνεισφορά του Μπάρακ Ομπάμα για την ηθική και πολιτική στήριξη που παρείχε, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, λάβαμε σκληρές αλλά πιστεύω σωστές ιστορικές αποφάσεις και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε όσες την υπονομεύουν.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους και ο ανακαθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη στο QE είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα από τη συμφωνία και η ώρα γι' αυτό είναι τώρα.

Είναι σημαντική η παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα και τη Γερμανία τώρα που θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Συζητήσαμε κρίσιμα θέματα. Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τις προοπτικές για επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό, έρευνα και τεχνολογία. Τις προοπτικές η ναυτιλιακή δύναμη της Ελλάδας να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κέντρο αλλά και τους αγωγούς ενέργειας που κατασκευάζονται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τονίσαμε τις μεγάλες δυνατότητες του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και τα περιθώρια συνεργασίας στην καινοτομία και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βρέθηκε και η σημασία που έχει η Ελλάδα σε μια περιοχή που η αποσταθεροποίηση εντείνεται. Η χώρα μας προωθεί σταθερά την διμερή και μαζί με την Κύπρο την τριμερή συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η χώρα παρά τα προβλήματα προσέφερε στήριξη στους χιλιάδες πρόσφυγες και επιμένει ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η συνεργασία και η αντιμετώπιση των προβλημάτων εκεί που δημιουργείται.

Τονίσαμε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ειρήνη σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ, να στηριχθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να συνεχιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Υπογράμμισα τη σημασία των καλών σχέσεων με την Τουρκία αλλά τόνισα ότι η ανάπτυξη των σχέσεων αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Στο Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις συζητήσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Οι συνομιλίες φέρνουν ελπίδα, αλλά απαιτούν και εξαιρετική προσοχή καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοικτά.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v