Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακό: Πού θα κριθεί το μπρα ντε φερ για τις συμβάσεις

Χωρίς υπόμνημα αλλά με το πόρισμα της επιτροπής «Σοφών» και την κοινή δήλωση των εγχώριων κοινωνικών εταίρων, προσέρχεται στη διαπραγμάτευση η Έφη Αχτσιόγλου. Οι 4 πυλώνες που θα στηριχθεί η ελληνική πλευρά και πού αντιδρούν περισσότερο οι πιστωτές.

Εργασιακό: Πού θα κριθεί το μπρα ντε φερ για τις συμβάσεις

Από τους πρώτους στη μάχη της δεύτερης αξιολόγησης ρίχνεται η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, που συναντάται σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, σε μια δύσκολη όπως και η ίδια παραδέχεται διαπραγμάτευση για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, κι ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες οι πληροφορίες από το υπουργείο ήθελαν την κ. Αχτσιόγλου να ολοκληρώνει ένα υπόμνημα - κείμενο αρχών στο οποίο θα καταγράφονταν πιθανά σημεία συμφωνίας αλλά και οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής πλευράς, τελικά, η υπουργός Εργασίας δεν θα το αποστείλει στους δανειστές.

Θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να είναι η βάση της συζήτησης, και θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της σε 4 πυλώνες: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, την προστασία του ισχύοντος ορίου απολύσεων και τη διατήρηση της κατάργησης του lockout (ανταπεργία).

Ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η υπουργός Εργασίας φαίνεται πως αποδέχεται την πρόταση των "Σοφών" για εργασία μειωμένου ωραρίου σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύπτει με επίδομα ανεργίας τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.

Η κ. Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει υπέρ της "επανάκτησης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Μεγάλο "παζάρι" αναμένεται να γίνει στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το τέλος του προγράμματος, οποιαδήποτε αλλαγή.

Η κ. Αχτσιόγλου πάντως, θα έχει ως "όπλο" της την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων που υποστηρίζει την ανάγκη εναρμόνισης της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Να σημειωθεί πάντως ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής των δανειστών είχαν διαμηνύσει προς τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν θα δεχθούν καµία παρέµβαση σε αλλαγές που προβλέπουν οι µέχρι σήµερα µνηµονιακοί όροι για τις εργασιακές σχέσεις και έχουν ήδη εφαρµοστεί τα δύο προηγούµενα χρόνια.

"Δύσκολη διαπραγμάτευση" αναμένεται επίσης και στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να επιµένουν στην κατάργηση κάποιων συνδικαλιστικών προνοµίων αλλά και στην αλλαγή του τρόπου απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει κάποιες τροποποιήσεις στα συνδικαλιστικά προνόµια, µε αιχμή τη διεύρυνση των αιτιών απόλυσης των συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο, κυρίως ποινικού χαρακτήρα, ή και για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v