Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Στον... αέρα παραμένει ο ΕΦΚΑ

Το προσωρινό οργανόγραμμα του νέου υπερταμείου ΕΦΚΑ που θα εξυπηρετεί άνω των 6 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους προκαλεί αντιδράσεις. Γιατί οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρχουν 4.500 «υπεράριθμοι». Σχέδιο αξιοποίησής τους για ελέγχους.

Ασφαλιστικό: Στον... αέρα παραμένει ο ΕΦΚΑ

Έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό των ταμείων και στους περίπου 8.500 εργαζόμενους σε αυτά, αναμένεται να προκαλέσει το οργανόγραμμα του νέου υπερ-φορέα ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη γίνονται συνεχείς συζητήσεις επί τη βάσει ενός προσωρινού οργανογράμματος, το οποίο όσοι το έχουν δει, εκτιμούν πως οδηγεί σε ένα αθηνοκεντρικό υπερταμείο που καλείται να υπηρετήσει κυρίως τον εισφοροεισπρακτικό και ελεγκτικό στόχο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αφήνοντας εκτός κεντρικής φιλοσοφίας την εξυπηρέτηση 3,5 εκατ. ασφαλισμένων και 2,6 εκατ. συνταξιούχων.

Το προσωρινό οργανόγραμμα αναμένεται πιθανότατα να υποστεί μικρές διαφοροποιήσεις, όμως στην κεντρική του φιλοσοφία δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξει, καθορίζοντας έτσι τη λειτουργία του νέου υπερταμείου στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται... στα κάγκελα. Όπως εκτιμούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της δημόσιας διοίκησης, αν παραμείνει ως έχει, θα αφήσει εκτός χιλιάδες εργαζόμενους σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως έχει σχεδιαστεί, αφορά περίπου 3.500 με 4.000 άτομα, όταν στους φορείς κύριας ασφάλισης απασχολούνται πάνω από 8.500.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τόσο οι διοικήσεις των υπό ένταξη ταμείων όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διατυπώνουν σε όλους τους τόνους ότι κανείς δεν περισσεύει και όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ, όμως το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας διογκώνεται, μετά και την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία ο ακριβής αριθμός του αναγκαίου προσωπικού θα καθοριστεί έως την 1η Μαρτίου του 2017 και από την 1η Απριλίου, όσοι πλεονάζουν θα έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες.

Μάλιστα, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεχών συσκέψεων για το μέλλον του ΕΦΚΑ, έχει υπονοηθεί ότι το σύνολο των εργαζόμενων που θα... περισσέψει, θα μεταφερθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΚΕΑΟ και του ΣΕΠΕ, προκειμένου να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή. Όπως αποκαλύπτεται άλλωστε από το νέο οργανόγραμμα, ενώ για παράδειγμα απουσιάζει παντελώς μια Γενική Διεύθυνση Ασφάλισης αλλά και υπηρεσίες απονομής συντάξεων, παροχών και υγείας σε ολόκληρη την περιφέρεια, ο στόχος του νέου φορέα παραμένει εισπρακτικός με βασική πρόβλεψη για 11 περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), ως τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών και Ελέγχων.

Ειδικοί στη δημόσια οργάνωση εξηγούν πως ενώ η βασική οργανωτική θεωρία και πρακτική ορίζει πως πρώτα αποτυπώνεται το έργο, στη συνέχεια τμηματοποιείται σε ομοειδή κατά αντικείμενο μέρη, μετατρέπεται σε αρμοδιότητες και βάσει αυτών σχεδιάζεται το οργανόγραμμα, στην περίπτωση του ΕΦΚΑ έγινε, προφανώς, ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, άρχισε ήδη η στελέχωση του νέου υπερταμείου, με τυχαίο τρόπο, χωρίς καμία ενημέρωση των ίδιων των εργαζόμενων, με βάση τις προτάσεις των διοικητών, ελλείψει συγκεκριμένων κριτηρίων και χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσους συνολικά εργαζόμενους θα απασχολήσει ο ΕΦΚΑ βάσει του νέου οργανογράμματος, πόσους διευθυντές, τμηματάρχες ή λοιπό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων σε όλα τα ταμεία Αντώνη Κουρούκλη, όσο η διάταξη που προβλέπει την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού παραμένει σε ισχύ, η ανησυχία του συνόλου των εργαζόμενων παραμένει έντονη και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη γενικότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ και την έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης δημιουργείται ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο και αρνητικό κλίμα μεταξύ του συνόλου των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη, το οργανόγραμμα του νέου φορέα είναι αδιευκρίνιστο πότε θα ολοκληρωθεί, όπως επίσης ο νέος "οργανισμός" του φορέα και οι απαραίτητοι κανονισμοί λειτουργίας (παροχών κ.λπ.). Μάλιστα, ο πρόεδρος των εργαζόμενων εκτιμά ότι ο νέος φορέας θα έχει "αθηνοκεντρικό" χαρακτήρα, γεγονός που εκτός από σοβαρά ζητήματα με τους εργαζόμενους θα υποβαθμίσει τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

"Φανταστείτε τι θα συμβεί αν το τελικό στάδιο απονομής των συντάξεων διεκπεραιώνεται μόνο στην Αττική, υποχρεώνοντας χιλιάδες ενδιαφερόμενους να σπεύδουν μαζικά από κάθε περιοχή της χώρας προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεσή τους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρούκλης.

Αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλος, κατά το πρόσφατο συνέδριο των εργαζόμενων στο ΙΚΑ επεσήμανε ότι όλα τα δομικά, οργανωτικά, λειτουργικά, οικονομικά προβλήματα των ταμείων θα λυθούν σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μέσω της... ενοποίησης.

«Η πρόθεση, ακόμη κι αν θεωρηθεί ειλικρινής, δεν λαμβάνει υπόψη την προϊστορία των ενοποιήσεων. Ο ΟΑΕΕ 8 χρόνια μετά την ενοποίηση ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ εκδίδει ακόμα αποφάσεις συνταξιοδότησης ανά ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος. Για να προσθέσει ότι ακόμη και τα ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ λειτουργούν ακόμη ως αυτόνομοι φορείς μέσα στο ΙΚΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων στο ΙΚΑ που γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα, επισημαίνει τα εξής:

- Πέντε μήνες πέρασαν άπρακτοι από την ψήφιση του σχετικού νόμου (στις 12/5/16) που πρέπει να εφαρμοστεί σε 2 μήνες, επιτροπές συστήνονται, λύσεις όμως δεν δίνονται, ενώ οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται για τις διαδικασίες και απουσιάζουν με ευθύνη της κυβέρνησης από το προσωρινό ΔΣ του ΕΦΚΑ.

- Πλήθος Υπουργικών Αποφάσεων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Εγκυκλίων δεν έχουν εκδοθεί.

- Ο νέος κανονισμός Ασφάλισης και παροχών, ο Οργανισμός, το οριστικό Οργανόγραμμα, ακόμα και βασικές λειτουργίες, παραγωγικές διαδικασίες δεν έχουν αποφασιστεί.

- Εντοπίζονται προβλήματα τεχνικής φύσεως, όσο και ελλείψεις συντονισμού, αφού ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία ενός πυρήνα στελεχών που θα προετοίμαζε την αρχική λειτουργία του φορέα και μόλις πριν από μερικές ημέρες οριστικοποιήθηκε η επιλογή αυτών των στελεχών, με αδιευκρίνιστα, βέβαια, κριτήρια.

- Η προβλεπόμενη από το νόμο ενοποίηση μητρώων και η δημιουργία ενός ασφαλιστικού ιστορικού για κάθε ασφαλισμένο είναι κομβικής σημασίας για τη δημιουργία του νέου φορέα. Η δεδομένη αδυναμία ολοκλήρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα του βασικού αυτού εγχειρήματος είναι πιθανόν από 1/1/17 να αποτελεί «κόλαση» για τους υπαλλήλους που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του νέου Φορέα.

- Η δημιουργία ενός νέου Ενιαίου κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών που είναι επιταγή του νέου νόμου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, με αποτέλεσμα την 1/1/17 οι υπάλληλοι να μην έχουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα ασφαλισμένων.

- Η επίλυση θεμάτων στέγασης κτιριακού, κυριότητας επί των κτιρίων, αποτελεί βασική προτεραιότητα για να σχεδιαστεί και να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον εργασίας σύγχρονο για κάθε υπάλληλο ανά την επικράτεια. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ευελιξία του τρόπου λήψης των αποφάσεων πρέπει να καθοριστεί, χωρίς όμως να κληρονομούνται οι παθογένειες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που δεν αποτυπώνεται ως πρόθεση με τις μέχρι σήμερα ενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v