Τσίπρας: Κλείστε αξιολόγηση χωρίς εκπτώσεις ή καθυστερήσεις

Ο οδικός χάρτης για αξιολόγηση, χρέος και ένταξη στο QE και το μήνυμα στη νέα υπουργό Εργασίας. Τα υπουργεία δεν είναι «ιδιόκτητα διαμερίσματα». Η έμφαση στην καθημερινότητα και τις επενδύσεις. Η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα και τα πυρά στην ΝΔ. Οι θέσεις για κανάλια και ΕΣΡ.

Τσίπρας: Κλείστε αξιολόγηση χωρίς εκπτώσεις ή καθυστερήσεις

Το νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης στη νέα περίοδο που σηματοδοτεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ χαρακτήρισε κλειδί την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.  

Ο ανασχηματισμός είναι μια τομή μέσα στη συνέχεια. Αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλαιοί σηματοδοτούν την συνέχεια, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες γιατί είμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είμαστε «στην τελική ευθεία για να βγούμε στο ξέφωτο. Είμαστε πολύ κοντά στον τερματισμό μιας δύσκολης περιόδου τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το λαό».

Στην διάρκεια της πορείας δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία όρθια. Πετύχαμε πολλά, όχι όσα θέλαμε αλλά πολλά. Παρά την ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση περάσαμε σημαντικά μέτρα για την προστασία των αδύναμων, τόνισε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε τις κινήσεις.

Το ασφαλιστικό

Γνωρίζουμε καλά ότι το ασφαλιστικό σύστημα σώθηκε αλλά η κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους είναι δύσκολη. Δεδομένων των συνθηκών αποφύγαμε τα χειρότερα, αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που θα τις εξαφάνιζε αλλά και μια νέα οριζόντια περικοπή.

Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και είχαμε τις λιγότερες δυνατές πληγές, τόνισε.

Η νέα περίοδος

Τώρα, από το να περισώσουμε ότι γίνεται, περνάμε σε μια νέα περίοδο στην οποία πρέπει να διανείμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται. Θα πρέπει γι' αυτό η ανάπτυξη να πατά σε στέρεες βάσεις και να είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι των μεγάλων συμφερόντων που έδρεψαν έως τώρα τους καρπούς.

Πρέπει, υπογράμμισε, να βασιζεται στην ποιοτική και καλά αμοιβόμενη εργασία. Χρειάζεται καινοτομία για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

Είμαστε σε ανάπτυξη

Το τρίτο τρίμηνο έκλεισε με θετικούς ρυθμούς, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και έχουν πιαστεί οι στόχοι του προγράμματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Πρέπει να μειωθεί η ανεργία και έως το 2021 να είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν κινήσεις τώρα.

Σε αυτές ο πρωθυπουργός οριοθέτησε την έγκαιρη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις στις αρχές αλλά και χωρίς άσκοπές κωλυσιεργίες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τα εργασιακά

Αναφερόμενος στα εργασιακά, υπογράμμισε ότι έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και την έκθεση της Επιτροπής Σοφών για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το μοντέλο της συνεχής απομείωσης των δικαιωμάτων δεν έφερε ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται με το ΔΝΤ που θέλει ομαδικές απολύσεις και απαξίωση της εργασίας, σημείωσε.

Για εμάς μακρόχρονη ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με προστασία της εργασίας, τόνισε. Απευθύνθηκε στην νέα υπουργό Εργασίας η δουλειά της οποίας θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και την επιτυχία της κυβέρνησης, όπως είπε και ζήτησε από όλους να τη βοηθήσουν στο έργο της.

Αναφορά έκανε και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο όπως είπε πρέπει να προχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να αποδομηθούν κρίσιμα επιδόματα που υπάρχουν τώρα.

Παλαιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη. Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να μένει αδιαίρετη. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιότητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια ενός κοινού σπιτιού. Οι αποφάσεις ενός μας επηρεάζουν όλους

Το χρέος και ο Ομπάμα

Μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου για να ανοίξει η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το στόχο και έκανε αναφορά στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς του αμερικανού προέδρου στα τέλη της θητείας του.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει γίνει επίκεντρο εξελίξεων με την πολυδιάστατη διεθνή πολιτική που ακολουθούμε αλλά και με την μάχη που δίνουμε για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε το προσφυγικό. Πούτιν, Ολαντ, Γιούνκερ, οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Γεγονότα που δεν είχαν συμβεί επί δεκαετίες. Η Ελλάδα έπαψε να σέρνεται και διεκδικεί το ρόλο που της ανήκει.

Διεκδικεί επίσης όσα δικαιούται βάσει της συμφωνίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο οδικός χάρτης

- Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και καθυστερήσεις την αξιολόγηση

- Ξεκινά το Δεκέμβριο συζήτηση για χρέος (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα μέτρα)

- Εντός πρώτου τριμήνου 2017 μπαίνουμε στο QE

- Ανοίγει ο δρόμος για έξοδος στις αγορές

Με τα παραπάνω βήματα ανοίγει ο δρόμος για μια δεκαετία ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός. 

Οι επενδύσεις

Χρειάζεται «εμπιστοσύνη» η οποία όμως είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Απαιτείται αποτελεσματικότητα και λιγότερη γραφειοκρατία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του.

Η αντιπολίτευση

Η χαραμάδα που φαίνεται δημιουργεί πανικό στην αντιπολίτευση. Προτιμούν η χώρα να σέρνεται για να ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν στην εξουσία, υπογράμμισε.

Γνωρίζουν ότι τους επόμενους μήνες κρίνονται τα πάντα. «Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ αρεστή ή ανεκτή» και ο λόγος είναι απλός. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει κομμάτι του χρεοκοπημένου συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα».

Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίζουμε να δεχόμαστε θα είναι ανελέητος, εκτίμησε. Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίο το αποδεικνύει. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε, ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε πρόσκαιρες αντιξοότητες.

Τα κανάλια

Δώσαμε μια έντιμη μάχη με το διαγωνισμό για τις άδειες. Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ. Ο νόμος θα συνεχίσει να ισχύει, εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΣτΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νόμο ψήφισαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως είπε η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ δεν ήταν επιλογή αλλά ανάγκη γιατί η ΝΔ δεν συναινεί στο να συσταθεί η ανεξάρτητη αρχή.

Κανείς πια δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός και ελπίζω ότι κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξει τίμημα. Αποδείξαμε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός μετά από 27 χρόνια, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συναίνεση που υπήρξε στην τελευταία διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και κάλεσε την ΝΔ να συνδράμει. «Η συνεχόμενη άρνησή θα συνιστά πρόκληση και θεσμική εκτροπή».

Υποσχέθηκε δε ότι οι δεσμεύσεις που έγιναν για προσλήψεις στα νοσοκομεία, παιδιά στους παιδικούς σταθμούς θα προχωρήσουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Η καθημερινότητα

Οι πολίτες θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν αν βλέπουν ταυτόχρονα ότι παλεύουμε και είμαστε αποτελεσματική στην βελτίωση των συνθηκών ζωής τους στο εδώ και το τώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η καθημερινότητα συγκροτείται από σειρά σχέσεων. Η σχέση με την Εφορία, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες. Τι παθογένειες τις ξέρουμε. Οφείλουμε να παρεμβαίνουμε για επίλυση προβλημάτων που μπορούν να λυθούν. Γι΄ αυτό δημιουργήσαμε χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας, τόνισε. Ενας υπουργός Επικρατείας θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα και θα πρέπει να δημιουργήσει το μηχανισμό για την επίλυσή τους.

Αυτό δεν είναι δουλειά ενός υπουργείου. Για να πετύχει αυτό το σχέδιο πρέπει η ομάδα αυτή να έχει άμεση διασύνδεση με τα υπουργεία. «Πρέπει τα υπουργεία να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς. Μου έγιναν παράπονα ότι υπήρξαν υπουργεία με τις πόρτες κλειστές στα αιτήματα των πολιτών και αυτό είναι απαράδεκτο για μια αριστερή κυβέρνηση.

Αυτά τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου θα είναι δύσκολα αλλά ανοίγουμε τον βηματισμό μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας ανέφερε ότι σε κανενός την καρέκλα δεν γράφεται το όνομά του. Είμαστε σε θέση ευθύνης σε κρίσιμη στιγμή αλλά μπορεί από την καρέκλα που καθόμαστε να χαράξουμε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα.

Θέλουμε να είμαστε μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v