«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ισχυρή ηγεσία και προσήλωση στο στόχο. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και θα κριθεί στο τέλος της θητείας της», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο δεν χρειάζονται εκλογές αλλά ακόμη και η εισήγηση περί εκλογών έχει αρνητικές συνέπειες.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στη σημερινή συγκυρία το διακύβευμα είναι η ταχύτατη έξοδος της χώρας από την κρίση και την επιτήρηση. Ό,τι μας φέρνει πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο είναι σωστό».
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ τονίζει για τις ιδιωτικοποιήσεις «ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με ρυθμό ικανοποιητικό και ότι θα πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Πάνω απ’ όλα όμως πιστεύω μέσω της υλοποίησης αυτού του προγράμματος έχουν παραχθεί θετικά μηνύματα για την προοπτική της ελλειμματικής οικονομίας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις σημαντικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς. Το λιμάνι του Πειραιά και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα».
Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ
Ερωτηθείς για το τί θα σήμανε μια μη ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ απαντά πως «υπάρχουν δυο τρόποι να συζητήσει κανείς το θέμα. Ο ένας είναι ο τυπικός και σε συνάρτηση με ένα συμπεφωνημένο και εγκεκριμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Από αυτή τη σκοπιά η μη ιδιωτικοποίηση εφόσον δεν έχει τροποποιηθεί το πρόγραμμα μετά από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνιστά αθέτηση μιας δέσμευσης.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η στρατηγική συζήτηση για την προοπτική της ΔΕH και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης μπορούν να διατυπωθούν πολλές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει στην ΔΕH τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά συμφωνώ σε πολλά σημεία με μια πρόσφατη ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας κ. Παναγιωτάκη.
Αιχμές για την ομάδα των «53»
«Ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υλοποιώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό το πρόγραμμα το έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν είμαι υπουργός ή βουλευτής. Τις διαπραγματεύσεις τις έκανε κατά κύριο λόγο ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο οποίος τυγχάνει να ανήκει στους «53». Την συμφωνία την ενέκρινε η κυβέρνηση στην οποία υπουργοί είναι στελέχη των «53» και την ψήφισε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία επίσης μετέχουν ως βουλευτές στελέχη των «53». Ποιοι λοιπόν και γιατί ακριβώς με κατηγορούν;», τονίζει ο ίδιος.
«Με κατηγορούν για το γεγονός ότι υλοποιώ τις αποφάσεις στην λήψη των οποίων συμμετείχαν αυτοί και όχι εγώ; Ή με κατηγορούν γιατί υπερασπίζομαι την πολιτική που αυτοί αποφασίζουν και εγώ υλοποιώ; Στο θέμα αυτό θα απευθυνθώ στους παλαιούς μου συντρόφους και θα πω το εξής: Όταν εφαρμόζω μια πολιτική θεωρώ ότι πρέπει και να την υπερασπιστώ.
Εάν δεν μπορώ να την υπερασπιστώ, δεν την εφαρμόζω. Εάν δεν μπορούσα να υπερασπιστώ την πολιτική που εφαρμόζω ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έμενα ούτε ένα λεπτό σε αυτήν τη θέση», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσιόρλας.