Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλληνες ”μνηστήρες” για την Kavala Oil

Eλληνικά κεφάλαια, όχι αποκλειστικά από τον τομέα της ενέργειας, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Kavala Oil, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη του ”Πεδίου Ε”. Ο ρόλος του υπουργείου ανάπτυξης αλλά και της Regal.

Έλληνες ”μνηστήρες” για την Kavala Oil
της Αθ. Καλαϊτζόγλου

Eλληνικά κεφάλαια, όχι αποκλειστικά από τον τομέα της ενέργειας, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Kavala Oil, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη του Πεδίου Ε, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει περί τα 30.000.000 βαρέλια πετρέλαιο, με ημερήσια παραγωγή της τάξεως των 5.000 βαρελιών και μάλιστα άμεσα μετά την έναρξη της διαδικασίας ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Πρόκειται για την εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε., η οποία συστάθηκε φέτος την άνοιξη και τον Μάιο υπέγραψε σχετική σύμβαση με την Kavala Oil, που προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Μάλιστα, η Ενεργειακή Αιγαίου κατέθεσε στην εταιρεία εγγυητική επιστολή 6 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο το ενδιαφέρον της αλλά και τη δέσμευση των κεφαλαίων.

Η Ενεργειακή Αιγαίου από τον Ιούνιο υπέβαλε πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), η οποία τελεί υπό έγκριση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στον ”Μ” δεν θέλησε να αποκαλύψει τους επενδυτές οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία, απλώς περιορίστηκε να πει ότι ”είναι ελληνικά κεφάλαια και όχι μόνο από τον τομέα της ενέργειας”.

Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που έφεραν τη MIG να περιλαμβάνεται στους μετόχους της Ενεργειακής Αιγαίου, όπως και αραβικά κεφάλαια.

--- Ο ρόλος του ΥΠΑΝ

Ωστόσο, κρίσιμη προϋπόθεση για την εμπλοκή της Ενεργειακής Αιγαίου στην Kavala Oil θεωρείται από τον κ. Ρήγα η απόφαση του ΥΠΑΝ να εγκρίνει την αίτηση της τελευταίας να δοθεί παράταση για μία πενταετία της άδειας εκμετάλλευσης, την οποία έχει παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο και λήγει τον Ιούνιο του 2008.

”Δεν έχει νόημα για εμάς να επενδύσουμε κεφάλαια σε μια εταιρεία η οποία θα απολέσει την άδεια εκμετάλλευσης σε έξι μήνες”, ανέφερε ο κ. Ρήγας, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι ”οι επενδυτές που έχουν δεσμεύσει τα κεφάλαια δεν θα τα κρατήσουν επ’ άπειρον” στην περίπτωση που καθυστερήσει σημαντικά η απόφαση του ΥΠΑΝ. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ”σήμα” από το υπουργείο έως τα τέλη του έτους, τότε η Ενεργειακή Αιγαίου θα προβεί στην αναθεώρηση των σχεδίων της.

Παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα των επενδυτών που βρίσκονται πίσω από την Ενεργειακή Αιγαίου παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπεριλαμβάνονται και ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια.

Άλλωστε, ο κ. Ρήγας είναι διαχειριστής του πρώτου (συνολικά έχουν γίνει τέσσερα) Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών που συστάθηκε το 2003 στη χώρα μας με τη συμμετοχή του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).

Πρόκειται για το Capital Connect Venture Partners, στο οποίο το ΤΑΝΕΟ συμμετέχει με ποσοστό 49% και με 12 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε καινοτόμες μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις. Ανάμεσα στους ιδιώτες επενδυτές που συμπληρώνουν συνολικό κεφάλαιο 24 εκατ. ευρώ συγκαταλέγονται η ισπανική Banco Espirito Sandos και η Capital Managers CMA.

Ήδη το Capital Connect έχει τοποθετηθεί στις εταιρείες Κρόκος Κοζάνης Α.Ε., Advice S.A. (για ERP λύσεις), Micrel Medical Services, Tyres Herco S.A. (ανακύκλωση ελαστικών), Mavin S.A. καθώς και σε εταιρεία που προωθεί τη δημιουργία δύο πλωτών πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη.

--- Απόφαση των εργαζομένων

Η είσοδος επενδυτών στην Kavala Oil ήταν απόφαση του 33% των μετόχων της εταιρείας, που ανήκει στους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν αναλάβει και το μάνατζμεντ που τους εκχώρησε η εταιρεία Regal Petroleum το 2004 μπροστά στον κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτη από το project του Πρίνου.

Η τελευταία, ωστόσο, διατηρεί ποσοστό 67% στην εταιρεία μέσω της Ευρωτεχνικής, ενώ εκτός του ότι αθέτησε την υπόσχεσή της να επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στην Kavala Oil χρωστά ακόμη στην εταιρεία ποσό περί τα 7 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσε από τα ταμεία της ελληνικής εταιρείας όταν αποφάσισε να αποσύρει τους ανθρώπους της.

Η Kavala Oil, μετά την αποτυχία της έρευνας για το κοίτασμα της Καλλιρράχης, το οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Τίμις για να απογειώσει τη μετοχή της Regal Petroleum στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δεν έχει πολλά περιθώρια επιβίωσης αν δεν προχωρήσει άμεσα στην έρευνα και ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Πεδίο Ε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το κοίτασμα στον βόρειο Πρίνο με μόλις 7.000.000 βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου.

Στη Νέα Πέραμο διαθέτει ένα ακόμη κοίτασμα το οποίο απαιτεί κι αυτό έρευνα για να διαπιστωθεί αν είναι εκμεταλλεύσιμο.

Η Kavala Oil προχώρησε σε συμφωνία με την Ενεργειακή Αιγαίου καθώς δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και ιδιαίτερα του Πεδίου Ε, που αποτελεί και συμβατική υποχρέωσή της για την παράταση της υφιστάμενης άδειας εκμετάλλευσης της εταιρείας μετά τον Ιούνιο του 2008.

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία.

Έτσι, η διοίκηση της Kavala Oil, μετά την άρνηση πέρυσι της Regal να εγγυηθεί τις απαιτούμενες επενδύσεις, προσέφυγε στην ειδική διαιτησία των Ελληνικών Πετρελαίων, με βάση τον Ν. 2779/99, η οποία αποφάσισε ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αναζήτηση επενδυτών, ενώ η συμφωνία με την Ενεργειακή Αιγαίου εγκρίθηκε και από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Kavala Oil στις 13/5/2007.

--- Ο ρόλος της Regal

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Regal Petroleum στην περίπτωση που ευοδωθεί τελικά η συνεργασία με την Ενεργειακή Αιγαίου; Η πρώτη στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει ότι ήδη αξιολογεί επιλογές για τη βελτιστοποίηση της συμμετοχής της στην Kavala Oil, οι οποίες περιλαμβάνουν είτε τη δημιουργία joint venture με ενδιαφερόμενο Έλληνα επενδυτή είτε την πώληση της συμμετοχής της.

Πάντως, στη σχετική ερώτηση του ”Μ” αν η Ενεργειακή Αιγαίου συζητά την εξαγορά του ποσοστού της Regal Petroleum, η απάντηση ήταν λακωνική: ”Πρώτα να δούμε τι θα γίνει με το ΥΠΑΝ”.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 507 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 7/12 - 11/12/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v