Κυβέρνηση: Μία μάχη χάθηκε, ο πόλεμος συνεχίζεται

Στο Μαξίμου συλλέγουν «πολεμοφόδια» για τον επόμενο γύρο που ξεκινά την Δευτέρα και αναμένεται ιδιαίτερα σφοδρός. Άκαρπη αναμένεται η νέα απόπειρα εκλογής ΕΣΡ. Οι προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας, το τίμημα και τα διλήμματα της τηλεοπτικής αγοράς.

Κυβέρνηση: Μία μάχη χάθηκε, ο πόλεμος συνεχίζεται

«Χάθηκε μία μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται, από Δευτέρα θα ηχήσουν τα κανόνια». Η φράση κεντρικών κυβερνητικών στελεχών αποδίδει τον θυμό τους για την «τύχη» που επιφύλαξε το ΣτΕ στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ από χθες το πρωί συλλέγουν πολεμοφόδια για τον δεύτερο γύρο.

Αφήνοντας «προς το παρόν» στην άκρη την εσωτερική κριτική για λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στη προχθεσινή ήττα (από τη σχέση με το δικαστικό χώρο μέχρι την επιμονή στον αριθμό των τεσσάρων αδειών) επεξεργάζονται τη νέα τακτική στη βάση όλων των δυνατών εναλλακτικών προτάσεων που θα κατατεθούν (εάν χρειασθεί») την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν από χθες το απόγευμα ότι «ο ανασχηματισμός πάει πίσω». Δηλαδή μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή επί της νέας νομοθετικής ρύθμισης-γέφυρας που θα παρουσιάσει ο Νίκος Παππάς για τη προσωρινή λειτουργία παλιών και νέων καναλιών.

Αυτή την ενημέρωση φέρεται να έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μαξίμου, ωστόσο στενοί συνεργάτες του επέμειναν στην ανάγκη να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός την Κυριακή, προκειμένου να σταλεί μήνυμα (στη ΝΔ) ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δραπετεύσει με προκήρυξη εκλογών και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση παραίτησης του κ. Παππά.

Τα μέχρι στιγμής σενάρια

Πώς θα μπει το Μαξίμου στη (μετά ΣτΕ) μάχη;

* Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συγκαλεί την Διάσκεψη των Προέδρων για τη (νέα) απόπειρα εκλογής ΕΣΡ.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς θεωρούν σχεδόν απίθανο να συναινέσει η ΝΔ, προκειμένου να αφήσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε εκκρεμότητα και να πιέσει πολιτικά στον μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση.

Θεωρούν, συνεπώς, προσχηματική την προϋπόθεση που θέτει για την ανάδειξη ΕΣΡ, δηλαδή την απόσυρση ολόκληρου του «νόμου Παππά».

Επ΄ αυτού, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το σημείο που κατέπεσε στο ΣτΕ είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στον υπουργό Επικρατείας και όχι το σύνολο του νόμου – που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των καναλιών (αριθμός εργαζομένων, υποδομές, καταβολή εντός χρονικών ορίων μισθών-εισφορών-φόρων).

Ειδικά αυτές οι διατάξεις «δεν πρόκειται να αλλάξουν», όπως διαμηνύει το Μαξίμου.

* Εάν η ΝΔ επιμείνει μέχρι τέλους στην τακτική παρεμπόδισης ανάδειξης ΕΣΡ, η κυβέρνηση θα περιοριστεί μεν στις βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας των καναλιών, με τις παραπάνω προϋποθέσεις όμως του «νόμου Παππά» και έναντι ετήσιου τιμήματος-«ενοικίου». (σ.σ. η σχετική νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα για τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας θα κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά την Διάσκεψη των Προέδρων).

Το ύψος του τιμήματος δεν έχει καθοριστεί ακόμα (όπως διευκρίνισε χθες ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος), ωστόσο η επικρατούσα άποψη είναι να γίνει ο υπολογισμός με βάση τα 256 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

Το τίμημα ανά καναλάρχη θα κριθεί από τον συνολικό αριθμό εκείνων που θα θελήσουν να πάρουν τις προσωρινές βεβαιώσεις, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι να επιλέξουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων λειτουργίας.

Ο λόγος (και) στην τηλεοπτική αγορά

Ουδείς αποκλείει και το ενδεχόμενο να αρνηθούν κάποιοι να καταβάλλουν το τίμημα και να «απαιτήσουν» να λειτουργήσουν χωρίς την προσωρινή βεβαίωση, ποντάροντας στην αδυναμία επιβολής «λουκέτου» ελλείψει ΕΣΡ.

Εκτιμάται ωστόσο ότι τα συμφέροντα και οι στοχεύσεις των «ισχυρών» καναλαρχών έναντι των υπολοίπων δεν θα επιτρέψουν ομαδοποιήσεις.

Στο σημείο αυτό, η ίδια η τηλεοπτική αγορά καλείται να «απαντήσει» στο ερώτημα εάν επιθυμεί μεγάλο αριθμό καναλιών, καθώς «όσα και να εκπέμψουν η διαφημιστική πίτα θα παραμείνει η ίδια». Οπερ, περισσότεροι θα πρέπει να μοιραστούν μικρότερα «κομμάτια», κάτι που δεν... συγκινεί τους τέσσερις νικητές της (ακυρωθείσας) δημοπρασίας.

Οι επαφές όλων με όλους μόλις ξεκίνησαν και ουδείς ξέρει με ποιές συμμαχίες θα κατέβουν τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, κυβέρνησης-ΝΔ, στον επόμενο γύρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v