Ραντεβού τον Νοέμβρη αναμένεται να δώσουν σήμερα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών, με την επάνοδο των επικεφαλής να συναρτάται για μία ακόμα φορά από την εξ αποστάσεως πρόοδο η οποία θα έχει συντελεστεί στο μεσοδιάστημα. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ορίζει επάνοδο των επικεφαλής το δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Μετά από επτά ημέρες διαβουλεύσεων, με όχι και τόσο πυκνό πρόγραμμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στόχος για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Νοεμβρίου, Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Τζιαμαρόλι και Ντρούντι αποχωρούν σήμερα το βράδυ, αφήνοντας μια μακρά λίστα ανοιχτών θεμάτων. Από τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, έως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό και τα ειδικά μισθολόγια.
Το σημερινό πρόγραμμα επαφών ξεκίνησε με τα εργασιακά (10.00) και το ασφαλιστικό (στις 11:30), για να συνεχιστεί με θέματα τα οποία σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα (στη 1:00 το μεσημέρι) και τα δημοσιονομικά (στις 3:30).
Στις 5:30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση ανασκόπησης όλων των ανοιχτών θεμάτων, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο πεδίο των δημοσιονομικών, επί του παρόντος έχουν καταγραφεί οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο οποίο θα οδηγήσουν τα μέτρα που έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017.
Ο στόχος για πλεόνασμα 1,83% του ΑΕΠ θεωρείται δεδομένο ότι θα προσαρμοστεί στο 1,75%, που απαιτεί το πρόγραμμα, μένει όμως να φανεί αν οι δανειστές θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή του. Ήδη το ΔΝΤ, με την τελευταία έκθεσή του, εκτιμούσε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 θα διαμορφωθεί σε 0,7% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο πήχης τοποθετούνταν στο 2,8% έναντι ελληνικής πρόβλεψης για μεγέθυνση 2,7%.
Εφόσον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς δεν πείσουν την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, είναι δεδομένο ότι το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα ακόμα και για το επόμενο έτος, πέραν του 2018, όπου ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι «κλειδωμένο» αν δεν χαμηλώσει ουσιαστικά ο στόχος από το 3,5%, που απαιτούν οι Ευρωπαίοι.
Αναζητείται προσέγγιση για τα επιχειρηματικά δάνεια
Στο μέτωπο της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών αναζητείται τρόπος να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση-δανειστές.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, οι δύο πλευρές καλούνται να καταλήξουν σε ένα συνεκτικό πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά στην «κανονικότητα» χιλιάδων επιχειρήσεων και να «απαλλάξει» το τραπεζικό σύστημα από ένα σημαντικό αριθμό κόκκινων δανείων. Το ίδιο επιδιώκεται για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους λοιπούς πιστωτές.
Το σχέδιο που έχει υποβάλει η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη από τους δανειστές, καθώς θέτει στο ίδιο επίπεδο όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους. Δηλαδή, τη διευθέτηση του χρέους τους με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και των δικαστικών διαμεσολαβητών.
Οι δανειστές αμφισβητούν ότι ο όγκος των περίπου 400.000 υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να «εξυπηρετηθεί» από τις 2.500 μεσολαβητές, κάνοντας λόγο για αναβίωση του νόμου Κατσέλη -αυτή τη φορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Γι’ αυτό και προτείνουν, η εξωδικαστική οδός με τη συμβολή των διαμεσολαβητών να ισχύσει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για τις μικρές να ακολουθηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα και ακολούθως το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση φέρεται να ανθίσταται σ' αυτή την προοπτική, κάνοντας λόγο για την ακύρωση του πνεύματος της ρύθμισης. Ωστόσο, σε μια διαπραγμάτευση τέτοιου μεγέθους, οι υποχωρήσεις και των δύο πλευρών για χάρη του ρεαλισμού θεωρούνται αναπόφευκτες.
Τα εργασιακά
Με ανοικτά όλα τα θέματα προσήλθε στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς το υπουργείο Εργασίας. Στο θέμα των εργασιακών, οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν περισσότερα θέματα από αυτά που επεδίωξε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος να «κλείσει», ενώ στο θέμα της αναδιάρθρωσης της Πρόνοιας, εάν δεν κλείσει το «δημοσιονομικό», δεν πρόκειται να συζητηθεί.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, συζητήθηκαν θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι το θέμα που αποκάλυψε μιλώντας στο Euro2day.gr o κ. Κατρούγκαλος για την προώθηση ευελιξίας στο ωράριο εργασίας -με τη σύμφωνα γνώμη του συνδικάτου-, προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις. Οι αμοιβές θα συμπληρώνονται με επιδότηση από το δημόσιο.
Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα συζητηθεί προφανώς τον Νοέμβριο, εν αναμονή και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την ελληνική πλευρά να προτάσσει το επιχείρημα ότι ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Στην πράξη, αυτό που επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ότι όπως θα γίνει σεβαστή η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου από τη χώρα μας, έτσι θα πρέπει να γίνει σεβαστή και η απόφαση του ΣτΕ για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Το θέμα λειτουργίας του Οργανισμού άνοιξε, με τους δανειστές να ζητούν -μαζί με το ΣΕΒ- την κατάργηση ή έστω τον περιορισμό της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής σε αυτόν.
Αρνητική παραμένει η στάση των δανειστών στο θέμα των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσω της επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Έντονες διαφωνίες αναμένονται -όπως φάνηκε και κατά την πρώτη συνάντηση- και αναφορικά με την πρόταση της επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά, που αφορά στη θεσμοθέτηση “υποκατώτατου” μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Στο πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων υπάρχει και το θέμα της εξέτασης της πορείας υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε τεχνικό επίπεδο, να εκτιμούν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, και το υπουργείο Εργασίας να δηλώνει ότι στο μέτρο του δυνατού, όλα γίνονται στην ώρα τους και ότι ο νόμος εφαρμόζεται.
Στον αντίποδα, το θέμα της προνοιακής αναδιάρθρωσης δεν αναμένεται να συζητηθεί, εάν δεν κλειδώσει πρώτα το δημοσιονομικό, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη να πρέπει να πείσει τους πιστωτές ότι υπάρχουν χρήματα για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), χωρίς να χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο όπως ζητεί η Παγκόσμια Τράπεζα, ή να περικοπούν σημαντικά επιδόματα που δίνονται σε άνεργους, ΑΜΕΑ και οικογένειες για τη στήριξη των παιδιών.