«Κλείδωμα» χρέους 25 δισ. με σταθερό επιτόκιο

Παρασκηνιακές επαφές ESM-ελληνικών τραπεζών για σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων EFSF με νέα, σταθερού επιτοκίου. Ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το πλάνο. Πού θα κυμανθεί το επιτόκιο. Πώς εμπλέκονται οι αλλαγές στις διοικήσεις.

«Κλείδωμα» χρέους 25 δισ. με σταθερό επιτόκιο

Η ανταλλαγή των ομολόγων EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες και κινούνται μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ, με μακροχρόνιο -20ετίας ή 30ετίας- ομόλογο σταθερού επιτοκίου, το οποίο θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται ο ESM σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο πλαίσιο της μετατροπής μέρους του χρέους από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο.

Στόχος της κίνησης αυτής, που εξετάζεται να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, μία από τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης λύσης για το ελληνικό χρέος, είναι το «κλείδωμα» του επιτοκίου για τουλάχιστον 20-25 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους στο 1,1%-1,2% για μακροχρόνια διάρκεια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι, σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα στις παρασκηνιακές επαφές μέρη, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων να γίνει το πρώτο δίμηνο-τρίμηνο του 2017.

Ανταλλαγή e-mails

Για το σχέδιο είναι ενήμερες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και υπάρχουν επαφές των δύο πλευρών σε παρασκηνιακό επίπεδο. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει, τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση του θέματος, και ήδη ESM και ελληνικές τράπεζες ανταλλάσσουν ηλεκτρονική επικοινωνία καθώς απαιτείται μεγάλη τεχνική προετοιμασία για την επίτευξη του σχεδίου. «Οι επαφές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται αρκετή και σοβαρή προετοιμασία. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθώς θα προστατεύσει ένα ικανοποιητικό κομμάτι του ελληνικού χρέους από μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. «Εφόσον επιτευχθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και κατ' επέκταση το "κλείδωμα" σε σταθερό επιτόκιο της τάξης του 1,1%-1,2%, θα πρόκειται για ουσιαστική παρέμβαση στο χρέος, πόσω μάλλον όταν όλοι οι αναλυτές ανά την υφήλιο εκτιμούν ότι τα επόμενα έτη θα υπάρξει σημαντική αύξηση των επιτοκίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ακουμπά» και τις διοικήσεις

Η εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων (EFSF) που έχουν οι ελληνικές τράπεζες με το μακροχρόνιο ομόλογο σταθερού επιτοκίου που εξετάζει να εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) περιπλέκεται και με το ζήτημα της τοποθέτησης νέων υψηλόβαθμων στελεχών στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν θέσει την ανάγκη τοποθέτησης των νέων στελεχών, κυρίως του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μπορεί οι συζητήσεις μεταξύ ESM και τραπεζών να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με χαρτοφυλάκιο ομολόγων EFSF που διαμορφώνεται στα 12,6 δισ. ευρώ, δεν έχει λύσει το ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v