Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μορατόριουμ» για χρέη επιχειρήσεων παζαρεύει η κυβέρνηση

Πίστωση χρόνου με απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αλλά οι δανειστές εμφανίζονται αρνητικοί. Στο τραπέζι, μέτρα για αύξηση της εισπραξιμότητας φόρων, με τους θεσμούς να λένε «ναι» σε κούρεμα κύριας οφειλής.

«Μορατόριουμ» για χρέη επιχειρήσεων παζαρεύει η κυβέρνηση

Σε ένα μπερδεμένο κουβάρι το οποίο δύσκολο φαίνεται να ξεμπλέξει έως την Πέμπτη, οπότε ολοκληρώνεται το πρώτο ημίχρονο της δεύτερης αξιολόγησης, εξελίσσεται το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για υπερχεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει διασύνδεση των διατάξεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό και ακατάσχετο λογαριασμό, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν θέλουν καν να ακούνε για παύση κατασχέσεων και ευρύτερα λήψης αναγκαστικών μέτρων, ούτε για μία μέρα.

Κατά τις χθεσινές συζητήσεις στο Χίλτον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση απενεργοποίησης της λήψης κάθε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης (δεσμεύσεις λογαριασμών, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί ή διαταγές πληρωμές) για ένα ελάχιστο διάστημα δύο μηνών από την ώρα που διαφαίνεται αρχική συναίνεση των πιστωτών σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, έως ένα μέγιστο διάστημα έξι μηνών.

Στο περιθώριο αυτό, κανένας εκ των πιστωτών, χωρίς να εξαιρούνται και οι εργαζόμενοι, δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Το περιθώριο αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση να ανασάνει, χωρίς να μπλοκάρονται οι διαδικασίες εξυγίανσής της.

Η πλευρά των δανειστών, αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, θεωρεί πως δεν χρειάζεται η πρόβλεψη τέτοιας «περιόδου χάριτος», με το σκεπτικό ότι όλοι οι πιστωτές θα φερθούν λογικά και δεν θα θελήσουν να πυροβολήσουν τα πόδια τους. Πρακτικά αυτό που εκτιμούν είναι ότι εάν οι πιστωτές πυροδοτήσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, η επιχείρηση στο τέλος θα πτωχεύσει και θα χάσουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους. Για όσους γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Έτερο σημείο τριβής αποτελεί το θέμα της διαγραφής οφειλών προς το δημόσιο. Στο σημείο αυτό, όσο εντύπωση και αν προκαλεί, η πλευρά των δανειστών είναι αυτή που ζητά διαγραφή ακόμα και κεφαλαίου για οφειλές προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, όταν συζητήθηκε το θέμα, η πλευρά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ήταν αυτή η οποία υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαγράφεται κεφάλαιο, παρά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι δανειστές εκτιμούν ότι στον βαθμό όπου οι πιστωτές συμφωνήσουν σε διαγραφή οφειλών της επιχείρησης για παράδειγμα 20%, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται επί της συνολικής οφειλής προς το δημόσιο, άσχετα με το εάν καλύπτει μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ή αγγίζει και το κεφάλαιο (των αρχικών φόρων).

Η εισπραξιμότητα των οφειλών

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις χθεσινές συζητήσεις αποτέλεσε η αύξηση της εισπραξιμότητας των φορολογικών οφειλών. Το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο στην τελευταία παρέμβασή του (με την έκθεση του άρθρου 4) είχε επισημάνει «τη φθίνουσα πορεία των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις (το ποσοστό των ετήσιων προσδιορισμών φόρου που εισπράττεται), οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό περίπου 75% που ήταν το 2010 σε λιγότερο από 50% σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου τεχνική βοήθεια».

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο εισπράξεων που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επιδίωξη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να γίνεται με βάση τη δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώσουν και όχι με βάση το ύψος της οφειλής. Αν οι οφειλές κρίνονται ανείσπρακτες (ανεπίδεκτες είσπραξης), τότε κατά τη δική τους θεώρηση, θα πρέπει να διαγράφονται.

Με πρόσφατες οδηγίες του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής επιχειρεί να διαχωρίσει τις εισπράξιμες από τις ανεπίδεκτες είσπραξης ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, με βάση τις ίδιες οδηγίες, δεν προβλέπεται. Ίσα ίσα που η ΓΓΔΕ έχει ενεργοποιήσει ένα ισχυρό πλέγμα διατάξεων, ώστε ανά πάσα χρονική στιγμή προκύψουν έσοδα για τον οφειλέτη του οποίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν κριθεί ανεπίδεκτα είσπραξης, να ενεργοποιούνται άμεσα κατασχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v