Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προστατευμένη η εργατική κατοικία από πλειστηριασμούς

Κανένα σπίτι που αγοράστηκε ή χτίστηκε με πρόγραμμα από τον πρώην ΟΕΚ δεν έχει πλειστηριαστεί. Κάποιες λίγες περιπτώσεις που έφτασαν στο... παρά πέντε ανακόπηκαν από τους δικηγόρους του Οργανισμού. Τι προβλέπει η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Προστατευμένη η εργατική κατοικία από πλειστηριασμούς

Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός κατοικιών που αγοράστηκαν ή χτίστηκαν μέσω στεγαστικού δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή μάλιστα τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και μεταφέρθηκαν και στη Βουλή από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο σύλλογος των Εργαζομένων στον πρώην ΟΕΚ ενημερώνει όλους τους δικαιούχους εργατικών κατοικιών και τους δανειολήπτες του ΟΕΚ ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει δημιουργήσει... προστατευτικό κλοιό για τη λαϊκή κατοικία.

Έτσι, με βάση την απόφαση 570 του 2015 απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του ΟΕΚ και τυχόν επιβολή της κατάσχεσης είναι άκυρη.

Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν 4 περιπτώσεις πλειστηριασμών από δάνεια που χορήγησε ο ΟΕΚ μέσω Τραπεζών, οι οποίοι και ανακόπηκαν από τους νομικούς του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, η απαγόρευση της κατάσχεσης, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία 10ετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατάσχεσης απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου του ΟΕΚ και η πάροδος 10ετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μίας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν πλειστηριαστεί ούτε υπάρχουν προς πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες ή οικίες που συνδέονται με άλλες παροχές του ΟΕΚ, όπως για παράδειγμα δανειοδοτικά προγράμματα, επισκευαστικά, δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ κ.α. Μάλιστα, οι τέσσερις απόπειρες τέτοιων πλειστηριασμών που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, μετά από την παρέμβαση της νομικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ (στην δικαιοδοσία του οποίου έχουν περάσει οι υποθέσεις του πρώην ΟΕΚ που καταργήθηκε μαζί με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας το 2012) έχουν ανακοπεί στη βάση και της επίμαχης απόφασης του Αρείου Πάγου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Από τον συνδυασμό της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1641/1986, η οποία ορίζει ότι «πριν από την πλήρη εξόφληση του δανείου και επί δεκαετία από τη λήψη του απαγορεύεται και είναι άκυρη κάθε δικαιοπραξία ή προσύμφωνο διάθεσης του ακινήτου που αποκτάται με δάνειο ή σύσταση οποιουδήποτε εμπράγματου βάρους ή επιβολή κατάσχεσής του» με εκείνη της παρ. 13 του άρθρου 6 του Ν.Δ 775/1964 «περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας», η οποία ορίζει ότι «υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών», προκύπτει ότι με αυτή θεσπίζεται, για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, απαγόρευση διάθεσης και με αναγκαστική εκτέλεση του ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις του Ν. 1641/1986, με χρήματα του ως άνω δάνειου, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην ανωτέρω διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 αυτού, η δε παρά τις προϋποθέσεις αυτές γενομένη διάθεση είναι απολύτως άκυρη.

Η απαγόρευση της κατασχέσεως, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία δεκαετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατασχέσεως απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου και η πάροδος δεκαετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μίας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση.

Έτσι σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, αφού είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή (ΟλΑΠ 1688/1983).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v