Την παρέμβαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) προκαλεί η χαοτική κατάσταση στην αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού, η οποία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, ακόμα και ισχυροί παίκτες του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού ζήτησαν την ενεργοποίηση της ΕΕΕΠ, η οποία επί των προηγούμενων διοικήσεων είχε κρατήσει απόσταση από τα τεκταινόμενα. Οι διοικήσεις χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα το γεγονός πως η Επιτροπή δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα με βάση τον νόμο που παραχωρήθηκαν οι 24 «προσωρινές άδειες».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως μέσα σε λίγες εβδομάδες προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ περίπου 200 παράνομες ιστοσελίδες διαδικτυακού στοιχηματισμού, όταν τα τελευταία χρόνια είχαν ενταχθεί γύρω στις 600 παράνομες ιστοσελίδες. Η προσθήκη στη «μαύρη λίστα» μεταφράζεται σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στην ιστοσελίδα από τους χρήστες υπολογιστών στην Ελλάδα.
«Οι παράνομες ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια», υποστηρίζουν στην αγορά και επισημαίνουν πως οι έλεγχοι της Επιτροπής έχουν εντατικοποιηθεί.
Επιπλέον, ενώ έχουν δοθεί προσωρινές άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού σε 24 εταιρείες, αρκετές από αυτές χρησιμοποιούν τα παράθυρα του νομικού πλαισίου και λειτουργούν πλήθος ιστοσελίδων με την ίδια άδεια. Ο συνολικός αριθμός των ιστοσελίδων μεταβάλλεται με γρήγορους ρυθμούς, αλλά είναι πλέον σίγουρο πως ξεπερνούν τις 100!
Στην αγορά υποστηρίζουν, πάντως, πως η ΕΕΕΠ έχει αρχίσει να στέλνει επιστολές και να θέτει σειρά ερωτημάτων στους εμφανιζόμενους ως ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Το ενδιαφέρον είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις η ρυθμιστική αρχή αδυνατεί να τους εντοπίσει, ενώ οι επιστολές επιστρέφουν επειδή δεν εντοπίστηκε ο αποδέκτης…
Οι γνωρίζοντες τονίζουν πως υπάρχουν τρεις περιπτώσεις παρανομιών που διερευνά η ΕΕΕΠ:
* Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εταιρείες που ακόμα και σήμερα λειτουργούν ιστοσελίδες στοιχηματισμού χωρίς άδεια.
* Στη δεύτερη, εταιρείες που ενώ δεν έχουν έδρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως όριζε ο νόμος του 2011 για τις «προσωρινές άδειες», κατάφεραν να ενεργοποιηθούν στη χώρα μας και να λειτουργούν!
* Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν δικτυακοί τόποι που λειτουργούν σε μια «γκρίζα περιοχή», δηλαδή με εμπορικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει με επιχειρήσεις που έλαβαν κάποια από τις 24 «προσωρινές άδειες».
Η χαοτική κατάσταση ενισχύει, πάντως, τα επιχειρήματα του ΟΠΑΠ για τις τεράστιες απώλειες του κρατικού ταμείου από το σημερινό καθεστώς των «προσωρινών αδειών». Ασκεί, επίσης, πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς.
Οι αποφάσεις, πάντως, θα είναι δύσκολες καθώς είναι γνωστή η στάση του ΟΠAΠ, σύμφωνα με την οποία διαθέτει το μονοπώλιο και στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, με βάση και τη συμφωνία μετόχων κατά την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
Πάντως, η προσφυγή ακόμα και εταιρειών του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού στην ΕΕΕΠ, ώστε να βάλει -κατά το δυνατόν- τάξη στο χάος δείχνει πως τα περιθώρια στενεύουν για τους υπεύθυνους. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως την ίδια ώρα που η Εποπτική Αρχή καλείται να εντείνει τους ελέγχους, φυλλορροεί από προσωπικό αφού εδώ και χρόνια λειτουργεί μόνο με αποσπασμένους υπαλλήλους!
Ετσι στις αρχές Σεπτεμβρίου επέστρεψαν στην υπηρεσία τους αρκετοί υπάλληλοι και τώρα αναζητείται νομοθετική ρύθμιση (κατά το πρότυπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ), ώστε να ενισχυθεί το προσωπικό της ΕΕΕΠ. Στην αγορά επισημαίνουν πως «με το σημερινό καθεστώς η εποπτική αρχή δεν μπορεί να βρει και αφοσιωμένα στελέχη, αφού όλοι πάνε στην ΕΕΕΠ προσωρινά και περιμένουν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους».