Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή γραμμή εργοδοτών-ΓΣΕΕ για τα εργασιακά

Τι συμφώνησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις με τη ΓΣΕΕ για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις κλαδικές συμβάσεις. Ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση, τονίζει ο Γ. Κατρούγκαλος. Τι δηλώνουν Γ. Παναγόπουλος και Β. Κορκίδης.

Κοινή γραμμή εργοδοτών-ΓΣΕΕ για τα εργασιακά

Σε κοινή δήλωση συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ κατέληξε η σημερινή συνάντηση στο Υπ. Εργασίας, με τις δύο πλευρές να φτάνουν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας, που θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε αυτό το κείμενο (που θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνώμων και θα χρησιμοποιηθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές) να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, να μην αποφασίζει το κράτος αλλά ΓΣΕΕ και εργοδότες για το ύψος του κατώτατου μισθού, να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις και να μην επανέλθει το λοκ άουτ.

Στο κείμενο που συμφωνήθηκε, θα προσαρτηθούν δύο παραρτήματα και συγκεκριμένα η Συμφωνία της Γενεύης που υπεγράφη το 2014 παρουσία του ILO και η επόμενη συμφωνία του Ζαππείου στην οποία περιγράφεται αναλυτικότερα το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για τα εργασιακά.

Ως ελάχιστο σημείο συμφωνίας χαρακτήρισε το κείμενο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορές και γι' αυτό η συμφωνία επετεύχθη με κόπο και προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθήκον των εργοδοτών να μην υπαναχωρήσουν, της κυβέρνησης να προωθήσει τη συμφωνία ως πραγματικό ανάχωμα και όχι νοητή κόκκινη γραμμή και των συνδικάτων να διαφυλάξουν την εφαρμογή της.

Ισχυρό όπλο της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους δανειστές χαρακτήρισε το κείμενο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ενώ σε ερώτηση αν τίθεται θέμα 13ου και 14ου μισθού, ξεκαθάρισε πως αυτό ήταν πάντα σημείο συμφωνίας και όχι διαφωνίας μεταξύ των κοινωνικών συνομιλητών.

Για μια πολύ σημαντική απόφαση, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο ο Γ. Κατρούγκαλος, που ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει φανερό σε όλους ότι πλέον το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και όχι το καθεστώς απορρύθμισης και ο εργατικός μεσαίωνας.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός «σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας, πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout, ή για τις ομαδικές απολύσεις.
Τώρα λοιπόν έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους και ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη θα είναι εύκολη. Υπάρχει όμως ήδη στο κοινωνικό επίπεδο ένα εθνικό μέτωπο, θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό, ότι δηλαδή όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει.»

 

* Το κείμενο της κοινής δήλωσης-συμφωνίας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v